Sociální expertka TOP 09 vzkazuje: Černým pasažérům stát pomáhat nemá

12.02.2017 20:36

Rozhovor s poslankyní a místopředsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou především o tom, že je třeba posilovat střední třídu, přináší server iDNES.cz.

Sociální expertka TOP 09 vzkazuje: Černým pasažérům stát pomáhat nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Adamová si myslí, že je nutné posilovat střední třídu, „mezi kterou patří pracovití odpovědní lidé, tedy ti, kteří se nespoléhají jen na pomoc státu“. „Právě z jejich daní pak přece podporujeme potřebné a zranitelné,“ uvedla s tím, že ekonomicky slabší lidi bychom se měli snažit vytáhnout ze dna, aby byli schopni postavit se na vlastní nohy. „Záchranná síť tady má být jen pro tyto nejpotřebnější,“ tvrdí a vysvětluje, že to jsou lidé, kteří se ocitnou v tíživé sociální situaci, ať už vlivem ztráty blízkého, zaměstnání bez vlastního zavinění atd. „Určitě však oni sami musejí mít snahu se svou situací něco udělat, nesmějí upadnout do pasivity, s čímž jim je často také nutné pomoci,“ podotýká Adamová.

Celý text je ZDE.

Připouští, že existuje část obyvatel, kteří objektivně nemají možnost svou situaci řešit sami. „To jsou zejména osamělí staří lidé nebo závažně nemocní, hendikepovaní, kteří jsou na pomoc druhých odkázáni. Čím méně bude v systému státní pomoci černých pasažérů, kterým vyhovuje se vézt, ale nic jim nebrání se o sebe postarat, tím více pak budeme moct pomáhat zmíněným skupinám lidí,“ prohlásila.

Řeč přišla i na připravovaný zákon o sociálním bydlení. Na něm je podle Adamové od počátku dobrá snad jen snaha sloučit dávky na bydlení, tedy příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení, do jedné jediné dávky. Což prý TOP 09 navrhovala už dávno. „Na druhou stranu stále nemáme zodpovězené otázky: jak nakonec bude fungovat prostupnost sociálního bydlení, jestli po lidech s nárokem na sociální byt bude také vyžadováno hledání si práce, jestli budou byty přidělovány na neomezeně dlouhou dobu nebo jestli lidé budou mít šanci se z takových bytů dostat do běžných bytů s tržním nájemným? Ministerstvo pro místní rozvoj mělo k zákonu dobré připomínky. Pokud ty budou zohledněné, tak zákon možná nabude přijatelnější podoby,“ uvedla.

A bude tedy za této podmínky pro zákon o sociálním bydlení hlasovat? „Počkám si, jak bude vypadat definitivní podoba, ale rozhodně nepodpoříme zákon, který by poškodil trh s bydlením, napomáhal vzniku nových vyloučených lokalit a měl ambici řešit vše za lidi bez ohledu na jejich vlastní snahu,“ uvedla Adamová.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…