Sociolog Fišera varuje: Putin ohrožuje demokracii. Musíme se přestat honit za růstem hospodářství a bránit se tomu

23.04.2014 11:48

Prezidentu Putinovi bychom podle textu sociologa Ivana Fišery na názorové stránce MF Dnes měli být vděční. S drsností terapeuta totiž prý dokázal připomenout našemu světu řadu věcí, na které jsme zapomněli.

Sociolog Fišera varuje: Putin ohrožuje demokracii. Musíme se přestat honit za růstem hospodářství a bránit se tomu
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Náš civilizační okruh je podle sociologa osvícený lidskými právy i svobodou myšlení, bohatý a technicky nadřazený, ale na druhou stranu též rozmazlený, dekadentní a především namyšlený. Díky tomu má sebezničující sklon k přehlížení hrozeb.

„Putin a jeho parta nemají o Západu iluze a naše slabosti promyšleně využívají,“ upozorňuje sociolog. Proto prý ukrajinská krize představuje významnou zkoušku západní civilizace, ve které zatím selhává. Příčiny Fišera vidí například v tom, že značná část českého národa není ochotna věřit realistickým informacím o putinovském režimu. A to nemluví o těch, které si Rusové přímo vodí na provázku.

Druhým faktorem prý může být strach ze siláka v bezprostředním sousedství, navíc doplněný nadějí v přežívání bez odpovědnosti v jeho vlivu. A kromě toho má být náš hospodářský a politický systém nepřipraven na samotný fakt Putinova nepřátelství vůči Západu. Nyní je totiž prý nezbytné se rychle připravit na nouzovou hospodářskou restrukturalizaci, vynucenou nezbytnými sankcemi proti Rusku.

Chování politické reprezentace má být v tomto směru velmi problematické. Ukázala to například reakce na návrh poslance Ivana Gabala na navýšení rozpočtu na obranu, který se setkal s nezájmem. Soustředění premiéra Sobotky a ministra financí Babiše na hospodářský růst a zaměstnanost pak má být příkladem úzkostné závislosti na politických a podnikatelských zájmech. „Bezpečnost státu a svoboda, stejně jako jeho spojenců, jsou v situaci ohrožení prioritou absolutní,“ upozorňuje vedení vlády.

Právě v těchto chvílích se prý od vedení státu očekává, že prokáže nápaditost, prozíravost, odvahu a oddanost ideálům demokracie. Měli bychom si však prý přiznat, že takových politiků máme dnes zoufale málo. Některé nadějné talenty se prý objevují snad jen mezi mladší generací. Smutné prý je zejména to, že si tento fakt nejspíš lépe než u nás uvědomují v Moskvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…