Sociolog: Zeman dal lidem naději. Pravice tak strašila komunismem, až to přestalo zajímat

21.08.2013 13:21

Popularita a vítězství Miloše Zemana je důsledkem nespokojenosti lidí se současným stavem a s politikou, kterou předvádějí parlamentní strany, zejména pak pravice. Pro velkou část občanů už není důležité řešit dědictví komunismu, ale svízelnou existenční situaci, píše na serveru iHNed.cz sociolog Stanislav Biler.

Sociolog: Zeman dal lidem naději. Pravice tak strašila komunismem, až to přestalo zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

Biler si nemyslí, že by česká společnost byla extrémně levicová. Stačí se podívat na silnou a stálou podporu levice ve skandinávských zemích. Volání po silném státu také není českou specialitou; je běžné ve většině západních zemí. „Že jsou vymírající občanští demokraté stále uhranutí neoliberálním obrazem Margaret Thatcherové, je spíše obskurním paradoxem české verze pravice.“

Lidé prý chtějí zúčtovat s mafiánským kapitalismem

A upozorňuje na to, že relativně pozitivní ekonomická čísla nejsou příliš vypovídající. Například pro obyvatele mimo Prahu a její okolí je život mnohem těžší. „Ty zajímá bídný stav jejich peněženky momentálně více než dodržování ústavních zvyklostí. Pravice tak dlouho v každých volbách strašila komunismem, až to přestalo kohokoli zajímat. Jiný program dnes přitom nemá. Nedávný nápad ODS, že by mohla nadcházející kampaň stavět na boji proti Evropské unii, je pouze důsledkem její totální odtrženosti od jakékoli reality,“ myslí si Biler.

„Pro velkou část společnosti už není důležité řešit dědictví totality, ale zúčtovat s dědictvím mafiánského kapitalismu devadesátých let. Zatímco na celostátní úrovni je ochotna volit kohokoli, kdo jim slíbí, že 's nimi' zatočí, v každodenním životě se její ekonomická deprivace a existenciální frustrace vybíjí v nenávisti vůči Romům, na které je možné shodit vlastní neúspěchy,“ vysvětluje.

Miloš Zeman vítězí, protože lidem nabídl naději. „Zvolením Zemana se ke slovu nedostaly, slovy Kamberského, žádné hlasy 'toho druhého Česka'. Za poslední roky se pouze rozšířil okruh těch, kteří už nemají pocit, že jsou na straně ekonomických vítězů, a nevidí pro sebe ani žádnou naději v budoucnosti. Tentokrát jim naději nabídl Zeman a jeho kamarádi, příště to může být kdokoli jiný. A je jedno, jestli se objeví na pravici nebo na levici.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…