Sociolog o eurovolbách: Strany mají dobré lídry. Pospíšil TOPce přivede voliče

14.03.2014 18:40

Volby do Evropského parlamentu nejsou podle sociologa Jana Herzmanna pro veřejnost příliš zajímavé. Kvůli tomu chybí data – politické strany si příliš nezadávají průzkumy a ani samy agentury je nevypisují. Podle jeho odhadů si ale strany vybraly do evropských voleb až překvapivě dobře své lídry.

Sociolog o eurovolbách: Strany mají dobré lídry. Pospíšil TOPce přivede voliče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Data chybí. Když se podíváme na volební modely, které se vztahují k volbám do Poslanecké sněmovny, tak snad jediná změna, která stojí za zaznamenání, je, že ANO předstihlo sociální demokracii. Ale je to předstih zatím jen těsný,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz sociolog Jan Herzmann.

„Faktem je, že významnějším stranám se podařilo najít do čela kandidátek výrazné a zajímavé osobnosti. Takže by strany mohly relativně dobře obhajovat svoje pozice z parlamentních voleb. Takže zatím nevidím důvod, proč by výsledek měl být diametrálně odlišný od toho, co přinesly předčasné parlamentní volby,“ dodává.

ODS si podle něj vybrala dobře eurokritického lídra Jana Zahradila, ČSSD by zase pomocí Jana Kellera mohla přetáhnout některé hlasy komunistům. „Topka vsadila na to, že do čela kandidátky postavila přívětivého manažera, který umí velmi dobře lidsky komunikovat, a přitom je nezpochybnitelný odborník. A mohl by sehrát svoji odbornickou roli i v Bruselu. Příznivci TOP 09 dají na odbornictví,“ popisuje kroky další strany.

Té podle Herzmanna může ublížit „přeběhlictví“ Jiřího Pospíšila, který opustil řady ODS. „Část lidí, kteří by za jiných okolností volili ODS, bude kvůli panu Pospíšilovi volit TOP 09,“ dodává však.

V menším zájmu o volby do Evropského parlamentu ale nejsou Češi sami. „Zájem o evropské záležitosti obecně v Evropě klesá. To, čeho Evropská unie dosáhla, se víceméně bere jako automatické, a na druhou stranu je vidět, že s řadou věcí si unie poradit neumí. To snižuje pocit, že projekt EU je přínosný. Je to panevropský jev, jen v různých zemích různě silný,“ míní sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…