Sociolog přirovnal dnešní TOP 09 ke komunistům po revoluci

23.02.2014 15:02

Květnové volby do Evropského parlamentu budou zároveň prvními celorepublikovými volbami po výrazném přeskupení politických sil ve sněmovních volbách 2013. Navíc budou jakousi generálkou na podzimní volby komunální. Tato skutečnost dává jinak méně sledovanému hlasování mnohem zajímavější nádech. Pravicový sociolog Petr Hampl, kterého oslovily ParlamentníListy.cz, odhaduje, že tato skutečnost zcela zásadně ovlivní přístup stran k těmto volbám.

Sociolog přirovnal dnešní TOP 09 ke komunistům po revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí
První volby nového volebního cyklu mohou být také první příležitostí prezentovat svou politiku, což může být důležité zejména pro strany, které v důsledku volebního neúspěchu musely svou politiku změnit. Hampl však žádné takové „novoty“ neočekává.

„V téhle zemi už 10 let neprezentuje žádná politická strana specifickou politiku odlišnou od politiky jiných stran,“ připomněl. Veškerá politika podle něj sestává z toho, že vládní elita prosazuje své názory, zatímco opozice podle svých možností tyto názory neguje.

„Předvolební kampaně jsou redukovány na spory o to, zda je ten druhý horší zloděj než já, a o to, čí představitel má krásnější úsměv. Eurovolby v tom budou pokračovat,“ myslí si sociolog. Ohledně odhadu výsledku připomněl, že v prvních měsících po „velkých“ volbách mívají výhodu spíše vládní strany. Až v dalších měsících převládne naštvanost voličů z nepříjemných důsledků reforem.  

Nová levice na scéně

Rozruch vzbudilo v týdnu zejména představení kandidátky TOP 09. Strana, která se od voleb profiluje jako nejvýraznější opozice vůči současné vládě, představila na prvních místech svého lístku velmi zajímavý mix. Lídrem je ekonom a viceguvernér České národní banky z devadesátých let Luděk Niedermayer.

Druhé místo obsadil Jiří Pospíšil, aktuálně nezařazený poslanec, který ale ještě nedávno byl místopředsedou konkurenční ODS, za kterou seděl ve třech vládách. „Trojkou“ je pak Stanislav Polčák místopředseda sdružení Starostové a nezávislí, které TOP 09 pravidelně přibírá na kandidátky jako „spojku“ na regiony.

Tuto skutečnost během víkendu na svém Facebooku s pobavením okomentovala Klára Samková, volební jednička konkurenčního hnutí Úsvit. „Je to pro členy TOP 09 povzbudivé: Na prvním místě nestraník, co si nechce smočit, a na druhém místě bývalý přímý politický rival,“ poznamenala v narážce na Niedermayerovo prohlášení, že do TOP 09 v žádném případě nehodlá vstupovat.

TOP 09 proklamuje záměr stát se dominantním zástupcem „nebabišovské“ pravice, podle Hampla ale její kandidátka ukazuje zcela jiným směrem. „TOP 09 je nejvýraznějším a ideově nejčistším představitelem nové levice na české politické scéně,“ myslí si. Právě Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil, stejně jako Polčák, jsou podle něj představiteli této politiky.

Ačkoliv každý z nich zdánlivě zastupuje jinou voličskou skupinu, ve skutečnosti si prý jsou velice podobní. „Všichni tři jsou profesionální bojovníci za politickou korektnost, jejich názory, postoje ani politický styl se neliší,“ uvedl sociolog pro ParlamentníListy.cz.

Luďka Niedermayera některá média prezentují jako kýženou „nepolitickou osobnost“, což je podle Hampla nesmysl. „Je to profesionální politik a státní úředník, který dnes působí v poradenské firmě, pracující většinou pro veřejný sektor, a který konzistentně a servilně zastává postoje politicky korektních euroelit."

Eurohujerové a zmatená ODS

 „Pravicovost“ TOP 09 je podle něj trochu podobná chování komunistů po roce 1989. „Je to moderně levicová strana, prosazuje moderně levicovou politiku, její voliči to vědí a podporují a nad tím se pohazují fráze o údajné pravicovosti,“ domnívá se. Komunisté dělali podle něj totéž, jen více nalevo. „Mluvila o `demokratické levici`, zatímco usilovala o restauraci předlistopadového režimu, a lidé, kteří jí házeli hlasy, prahli po tomtéž," říká sociolog, který je sám aktivní ve Straně svobodných občanů.

Hnutí ANO podle Hampla není pravicové. Ale tím spíš není pravicová TOP 09, která podle něj v některých věcech je ještě méně pravicová než Babišovo hnutí. V konkrétním případě voleb do Evropského parlamentu a lídrů jejich kandidátek jsou však podle Hampla obě strany zaměnitelné. „Mezi Niedermyerem a Pavlem Teličkou není fakticky žádný rozdíl - dva eurohujerové, kteří poslušně zvednou ruku pro všechno, co navrhne Evropská komise,“ myslí si.

A vedle těchto stran se prý potácí ODS, jejíž představitelé od voleb nemyslí na nic jiného než na udržení svých pracovních míst. „Ztratila jakékoliv ambice cokoliv prosadit,“ konstatuje Hampl, podle kterého vytouženou změnu nedokázal přinést ani nový předseda Petr Fiala. Proto prý pomalu začíná být ztrátou času uvažovat o nějaké roli této strany na politické scéně.

„Působí zmateně, nejasně, neschopně. Volební výsledky nejspíš budou mizerné, v Respektu napíšou, že za to můžou kmotři a pan profesor Fiala tomu bude věřit,“ zúčtoval sociolog s donedávna nejsilnější vládní stranou.

„Pokud máme hovořit o rozdílu mezi TOP 09 a ODS, pak se ukazuje v tom, že ODS je zmatená a nevyhraněná, zatímco TOP 09 je jasně čitelná,“ soudí dále sociolog. Srozumitelné poselství evropských voleb pak shrnul do jednoduché rady: „Chceš další evropské zákazy a likvidaci dalších pracovních míst? Vol ČSSD, TOP 09 nebo ANO - je to jedna a ta samá parta lidí.“

Podobně se vyjádřil i Jan Zahradil, o víkendu schválený jako volební lídr Hamplem zavržené ODS. „Mezi TOP 09 a ČSSD není v evropské politice žádný rozdíl. Lídr eurokandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer chtěl již před pěti lety poslat českou korunu na zasloužený odpočinek. Stejně tak nynější předseda ČSSD Sobotka chtěl již v roce 2004 vstup ČR do eurozóny v roce 2010,“ připomněl Zahradil.

Prostor pro skutečně pravicovou stranu, která by mohla konkurovat všeobjímajícím heslům Andreje Babiše, zde přitom podle Hampla existuje, jen jej žádná ze současných stran nedokáže obsadit. „Skutečná pravice je roztříštěná, chybí jí zastoupení v Parlamentu, chybí jí peníze, profesionální marketing a nejspíš i osobnosti,“ konstatuje skepticky sociolog, který nevidí příliš nadějí na změnu tohoto stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…