Sociolog se dívá na uprchlickou krizi a pokládá si zásadní dotaz o budoucnosti Evropy

19.09.2015 11:25

Sociolog Antonín Rašek vyjádřil ve svém dnešním komentáři pro MF Dnes úvahu, že není migrant jako emigrant. Současnou vlnu uprchlíků podle něj nelze srovnávat s emigrací z komunistického Československa. „Zatímco tehdy lidé často utíkali kvůli politickému útlaku, dnešním uprchlíkům jde většinou o peníze,“ uvedl.

Sociolog se dívá na uprchlickou krizi a pokládá si zásadní dotaz o budoucnosti Evropy
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle Raška je emigrace stará jako lidstvo samo a i my jsme přistěhovalci. Připomíná Jana Amose Komenského, Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše i občany za druhé světové války. „I v poúnorové a v posrpnové migraci převažovali emigranti političtí nad ekonomickými. V exilu se většina nejen prosadila, ale mnozí se i politicky angažovali,“ dodal. A srovnal se současnou migrací přicházející do Evropy, která je podle něj velmi heterogenní. Podle něj je ekonomických migrantů kolem sedmdesáti procent. 

„Lidé, kteří v hodnotové orientaci preferují pro Evropu tak charakteristický humanismus, jsou k migrantům vstřícnější. Pro většinu občanů však představují bezpečnostní hrozbu, mají z nich strach, mnozí proto, že ohrožují jejich způsob života i životní úroveň. Rozděluje nás i názor na příčiny uprchlické krize, kdo a jakým způsobem se podílel na rozvratu v této části světa. Jaký je podíl místních vládců, důsledků kolonialismu, zahraničních intervencí a měnícího se životního prostředí,“ dodává s tím, že lidé se obávají především toho, jak se migranti začnou chovat, až nedostanou azyl.
 
„Nic se nedozvídáme o tom, že by se migranti v zemích, odkud prchají, snažili změnit tamní poměry, připravovali zahraniční odboj nebo chtěli ustavovat vlastní vojenské jednotky. Mezi prchajícími je přitom kolem 75 procent mužů, většinou schopných bojovat. A i když se chce řada migrantů po skončení ozbrojených konfliktů do vlasti vrátit, převážně se na našem kontinentu chtějí usadit trvale,“ dodává Rašek a hovoří i o obavách z islamizace Evropy a ze zániku naší civilizace. „Můžeme to podceňovat? Musíme přijmout jen takový počet migrantů, který jsme schopni zvládnout,“ dodal.
 
Ve hře je podle něj přiliš mnoho – Schengen i Evropská unie. „Ať už jsme s jejím fungováním čím dál nespokojenější, a tato krize to odhalila v plné nahotě, může nesjednocená Evropa rozdrobená do padesáti nezávislých států čelit konfrontaci s islámským světem, Čínou a Ruskem a konkurenci Spojených států?“ uzavřel svůj komentář otázkou.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…