Sociolog si posteskl, že Zemana není kým nahradit. Kandidovat proti němu by mohl jedině Babiš

08.12.2014 14:12

Z netradičního úhlu pohledu se nad protizemanovskými protesty zamyslel na webové stránce Hospodářských novin brněnský sociolog Stanislav Biler. Upozorňuje, že při demonstracích namířených proti němu zažil Zeman exemplární akt ponížení. Jenže současný prezident nezapomíná a mstí se.

Sociolog si posteskl, že Zemana není kým nahradit. Kandidovat proti němu by mohl jedině Babiš
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na debatě s občany Lednice

Sociolog poukazuje na to, že v televizi vypadá několikatisícový dav protizemanovských demonstrantů monstrózně, ale reálně se jednalo o sraz zanedbatelného promile voličů. Navíc voličů, kteří Zemana nevolili a nikdy volit nebudou. „Když se naopak podíváme na nedávnou prezidentovu tour po Moravskoslezském kraji, tak tam ho na náměstí vítaly davy nadšených lidí, na které jejich prezident nezapomněl a přišel se s nimi pozdravit,“ poznamenal Biler s tím, že protestujících zde byly jen osamělé hrstky stojící na okrajích aplaudujících davů.

Reálnou opozici Zeman nemá

Biler upozorňuje na to, že jediné, co může Zemana zbrzdit, je protikandidát, který mu bude již dnes neustále šlapat na paty. Jenže reálnou opozici Zeman nemá. „ODS je v deliriu, KSČM tiše tleská a Kalouskovi upřímnost nikdo nevěří.

Vládní ČSSD raději mlčí a je ráda, že si jí Zeman nevšímá,“ hodnotí současnou českou politickou scénu sociolog, podle něhož se sice občas ozvou lidovci, ale těm se zase nedostává pozornosti. A Andrej Babiš dělá to, co umí nejlíp. „Je servilní ke každému, kdo stojí nad ním,“ rýpnul si Biler do nejpopulárnějšího politika současnosti.

Nakonec můžeme mít na výběr mezi Zemanem a Babišem

A upozorňuje na to, že se může klidně stát, že budeme mít v roce 2018 na výběr mezi Milošem Zemanem a zatím jediným člověkem, který by ho aktuálně dokázal porazit, což je Andrej Babiš.

Místo vymezování se vůči Zemanovi bychom se prý spíše měli ptát, proč je jediným politikem, který navštíví i od Prahy tak vzdálená místa, jako je Krnov nebo Bruntálsko. I když to vypadá jako banalita, evidentně není samozřejmá. „Svou podporu má jistou, a co si o něm myslí střední třída z měst, mu může být úplně jedno. A můžete červenýma kartama klidně vytapetovat Václavák,“ uzavírá sociolog své zamyšlení.

Celý text Stanislava Bilera najdete zde

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …