Sodoma u Havla, jen pro dospělé. Docent Valenčík se cestou do práce nestačil divit

19.07.2019 13:07

V Praze můžete vidět ledacos. Tak například docent Radim Valenčík, známý čtenářům ParlamentníchListů.cz svými ekonomickými rozbory, měl v pátek zcela nečekaný zážitek při ranní cestě do práce. Rozhodl se totiž při své cestě po pražském nábřeží nasměrovat své kroky kolem Národního divadla na Náměstí Václava Havla. A tam se nestačil divit.

Sodoma u Havla, jen pro dospělé. Docent Valenčík se cestou do práce nestačil divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení instalace Kurta Gebauera na piazzettě Národního divadla přejmenované na náměstí Václava Havla

„O půl sedmé ráno jsem byl už na náměstíčku v prostoru mezi Národním divadlem, Novou scénou a technickou budovou s restaurací navrácenou omylem, ale nenávratně Voršilkám, což připomíná Havlovo srdce, které je u ní umístěno,“ shrnul lapidárně polistopadovou historii náměstí.

V říjnu 2016, když se připomínaly prezidentovy nedožité osmdesátiny, právě zde u Národního divadla jeho manželka Dagmar za asistence tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana odhalila artefakt velkého červeného srdce a současně bylo prostranství přejmenováno na Náměstí Václava Havla.

To se 17. listopadu či při jiných výročích stává oblíbenou lokací havlovských veselic. Například při loňském výročí 17. listopadu zde byl instalován „Obývák Václava Havla“, kde mohli návštěvníci posedět a hovořit s osobnostmi, jako jsou například Michael Žantovský, Ivan Trojan, Anna Geislerová, Martha Issová, Radek Banga, Petr Pithart či novinář Marek Wollner a dokumentaristka Olga Sommerová.

Když docent Valenčík někdejší piazettou procházel, všiml si, že trojice dalších chodců hledí stejným směrem – k soše, která náměstí zdobí. Podíval se tam též a uviděl dvojici zcela nahých žen, kterak u vyzdobeného uměleckého díla pózuje fotografovi. Jejich adamitskou přirozenost rušily pouze lodičky s podpatky na nohou.

Když se Valenčík jal uměleckou performanci na veřejném prostranství dokumentovat, projevil fotograf nelibost, zatímco jeho modelky se oblékaly u poučného panelu s pojednáním o „Kořenech osobností“.

CELÝ PŘÍSPĚVEK RADIMA VALENČÍKA


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…