Šoféři nespokojení s nízkými platy přinutili hejtmana France řešit problém se Sobotkou

12.01.2016 6:07

O pokračování miliardového tendru na provozování autobusové dopravy v Královéhradeckém kraji bude dnes jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou Královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Tendr na desetiletý provoz autobusových linek v kraji po roce 2017 kritizují odbory. Podle nich zadávací podmínky pětimiliardové soutěže povedou k podprůměrnému ohodnocení šoférů a požadují zrušení soutěže.

Šoféři nespokojení s nízkými platy přinutili hejtmana France řešit problém se Sobotkou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman a hejtman Lubomír Franc

Protesty řidičů autobusů odstartovala vloni na podzim takzvaná jablonecká výzva, při které řidiči po celé zemi oblékli na protest proti nízkým platům výstražné vesty. Nespokojení řidiči se snaží zakotvit do veřejných soutěží bod, který by jim zaručil vyšší mzdu. Vadí jim, že soutěže vypisované kraji hledí především na nízkou cenu, a přepravní společnosti pak na platech řidičů šetří.

Zrušení tendru v Královéhradeckém kraji požadují zástupci nespokojených řidičů i přes to, že v závěru prosince kraj odborům nabídl kompromisní řešení spočívající ve změnách zadávací dokumentace soutěže, která by nově řešila i odměňování řidičů.

"Pro nás jsou návrhy kraje naprosto chabé a nic neřešící. Počkáme, zda do toho zasáhne vláda, zda do toho zasáhne premiér," řekl koncem minulého týdne odborový předák z jablonecké místní organizace Busline Jiří Kuchynka. Podle něj změny řeší jen dodržování minimální mzdy. Odbory ale požadují, aby v zadání zakázek byla pro řidiče linkových autobusů zakotvena nejnižší mzda v podobě 1,75násobku minimální mzdy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…