Šojdrová se vrátila z „hledání sirotků“. A co teď?

08.11.2018 10:08

Lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová dle svých slov již našla vhodné syrské sirotky pro poskytnutí ochrany v Česku. Píše o tom dnešní deník Právo s tím, že Šojdrová uvádí, že jde o malé děti.

Šojdrová se vrátila z „hledání sirotků“. A co teď?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Šojdrová se chce nyní sejít s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Ten již Právu potvrdil, že se skutečně se Šojdrovou sejde. „Schůzka by měla být během těchto čtrnácti dnů,“ uvedla optimisticky Šojdrová, jež děti „nalezla“ při návštěvě uprchlického tábora v Řecku. Syrské malé děti zde nemají nikoho, kdo by se o ně postaral, uvádí. Nyní tak dochází k šetření, zda děti skutečně nikoho nemají, což je proces, který probíhá u každého dítěte zvlášť. 

Anketa

Chcete společnou armádu EU, po které volá Emmanuel Macron?

6%
94%
hlasovalo: 19546 lidí

Zda se děti skutečně do Česka přesunou, pak bude rozhodovat řecká strana. Sýrie, odkud sirotci jsou, poskytovat souhlas nemusí. Jak uvádí Šojdrová, nejde o to, aby děti byly stoprocentně právně volné, neboť nejde o adopci. „Nám jde jen o poskytnutí doplňkové ochrany či dočasného svěření do péče,“ uvedla s tím, že jde o děti, kterým je například osm let. V táboře jsou pak prý leckdy od útlého dětství. 

Proces přijetí, kdy by dětem byla poskytnuta dočasná mezinárodní ochrana, by hradily eurofondy. Vstřícný k přijetí syrských dětí je pak i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se podle svých slov rád seznámí se situací v azylových táborech. „Již jsem opakovaně řekl, že naše země by mohla několika desítkám malých osamělých dětí poskytnout dočasné útočiště,“ uvedl Petříček. Babiš si však trvá na svém – ten chce pomáhat dětem na místě v Sýrii, přijímat děti sem nechce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…