Šok. 500 marek za Žida. Svět hledí na povolební Slovensko

07.03.2016 10:06

Zahraniční média se zevrubně věnují volebním výsledkům na Slovensku. Poukazují na obtížné vyhlídky při sestavování vládní koalice a zaměřují se také na překvapivý úspěch krajně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko (ĽSNS), v jejímž čele stojí kontroverzní Marian Kotleba.

Šok. 500 marek za Žida. Svět hledí na povolební Slovensko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Internetový server Politico.eu konstatuje, že prostor pro vytvoření vládní koalice je velmi úzký. Předně proto, že voliči poslali do parlamentu hned osm politických stran, z nichž dvě jsou považovány za krajně pravicové a ostatní s nimi nechtějí spolupracovat. Většina parlamentních stran vedle Kotlebovy (ĽSNS) odmítá vést rozhovory o možném vzniku koalice také s vítězným Smerem premiéra Roberta Fica. „Rýsuje se možnost vzniku úřednické vlády pod vedením prezidenta Andreje Kisky, který v prezidentských volbách porazil Fica,“ míní Politico.eu v článku, který byl sepsán ještě před dnešním oznámením, že pověření k sestavení vlády obdrží Fico.

Politico.eu upozorňuje na to, že Fico svým důrazem na nebezpečí, které z jeho pohledu představují uprchlíci, fakticky v předvolební kampani pomáhal krajně pravicovým stranám. „Minimálně Fico spoluvytvořil atmosféru strachu, která vyústila v nepředstavitelné následky. Možná udělal chybu v tom, že se spíš nezaměřil na solidní makroekonomické ukazatele a růst HDP ve výši 3,6 %. Pověst Fica coby protřelého politického stratéga notně utrpěla. Velmi špatně odhadl nálady voličů,“ konstatuje Politico.eu.

Celý text z Politico.eu najdete ZDE.

Za jeden z hlavních aspektů parlamentních voleb považuje Politico.eu vzestup „ultranacionalistů“ v čele s ĽSNS Mariana Kotleby, který stojí v čele Banskobystrického kraje. „Ovšem tradiční politické strany naproti tomu zůstaly hluboko v poli poražených. Středopravá KDH a SDKÚ se vůbec nedostaly do parlamentu,“ zmiňuje server a obává se, jak za této nepřehledné situace zvládne Slovensko své předsednictví v Radě EU ve druhé polovině letošního roku.

„Vzhledem k úspěchu euroskeptické strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka by rovněž byla ohrožena schopnost Evropské unie zvládnout rozpočtovou krizi v Řecku. Právě Sulíkova SaS před čtyřmi lety přispěla ke konci středo-pravicové vlády, když odmítla, aby Slovensko muselo navýšit své příspěvky do záchranného fondu eurozóny,“ připomíná Policito.eu a v závěru svého komentáře se zmiňuje o údajném vzniku „neliberálních demokracií“ ve střední Evropě.

„V Polsku a Maďarsku tamější vlády upevnily moc a dostaly pod svoji kontrolu média a klíčové instituce. V České republice a na Slovensku je situace prozatím přece jenom odlišná. Fico je méně ideologický než Orbán nebo Kaczyński. Slabší volební výsledek navíc Smeru neumožňuje získat takový vliv, jako mají jednobarevné vlády v Budapešti a Varšavě,“ uzavírá Politico.eu.

Veřejnoprávní BBC se věnuje konkrétně županovi Banskobystrického kraj Marianu Kotlebovi a úspěch jeho strany ĽSNS označuje za šokující. „Za neonacistu se v současné době hloupě označuje kdokoli, jehož názory se blíží Marine Le Penové a její Národní frontě. Ovšem Kotleba je skutečný neonacista. Nedávno například pochodoval v uniformě Hlinkových gard, což byla milice organizovaná nacisty Slovenského štátu za druhé světové války. Tehdy na Slovensku vládl autoritářský fašistický režim,“ uvádí BBC.

Celý text z BBC máte k dispozici ZDE.

BBC připomíná, že za druhé světové války Hlinkovy gardy pronásledovaly Židy. „Tehdejší slovenská vláda dokonce nabídla Berlínu 500 marek za každého Žida deportovaného do Německa v případě, že se už nevrátí zpět. A oni se skutečně na Slovensko již nikdy nevrátili,“ informuje britské veřejnoprávní médium o temné minulosti Slovenska a uvádí, že z odhadovaného počtu 75 000 předválečné židovské populace přes 80 % zahynulo v nacistických koncentračních táborech. „A to i přesto, že deportace na nátlak Vatikánu nakonec slovenský vůdce Jozef Tiso neochotně zastavil. Kotleba tento režim kdysi popsal jako naprosto ideální.“

„Před dvěma lety, u příležitosti 75. výročí založení Slovenského štátu, Kotleba dle svých slov osvobodil radnici Banské Bystrice tím, že nechal sundat vlajku Evropské unie. EU veřejně pohrdá a NATO označuje za teroristickou organizaci. Zdá se, že Kotlebovi se podařilo získat mnoho hlasů od prvovoličů. Především díky protiuprchlické kampani. Na svých billboardech hlásal jasné „Stop imigrantům“. Ovšem před údajnými hrozbami souvisejícími s migrační krizí varovaly v podstatě všechny partaje. Komentátoři se potom oprávněně obávali, že tím politici riskují vypouštění džina z láhve evropského nacionalismu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…