Šok: Babiš připustil předčasné volby. ,,A držím jim palce," dodal

22.05.2019 7:47

V úterý odpoledne, zatímco Václavským náměstím zněly výzvy k jeho odchodu, premiér Andrej Babiš hovořil s novináři z MF DNES. A zazněly skutečně zajímavé věci. Například pohrozil komunistům a sociálním demokratům, že jestli nepodpoří státní rozpočet na příští rok, budou na stole předčasné volby.

Šok: Babiš připustil předčasné volby. ,,A držím jim palce," dodal
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Andrej Babiš startuje kampaň ANO do eurovoleb 2019

Premiér nejprve odmítl, že by jmenování Marie Benešové jakkoliv souviselo s jeho trestní kauzou Čapí hnízdo. Důvod, proč náhle odešel ministr Kněžínek a byla vybrána jeho nástupkyně byl ten, že už se vědělo, že 30. dubna budou uváděni do úřadu dva noví ministři a premiér to chtěl vyřídit „při jednom“.

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

12%
88%
hlasovalo: 24957 lidí

Odmítl, že by prostřednictvím Marie Benešové byl vykonáván nátlak na státní zástupce. „Žádný nátlak není. Kdybych chtěl něco dělat se státními zástupci, tak jsem měl na to lepší příležitost předtím,“ dodal. Konkrétně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o kterém se mluví nejčastěji, prý dlouhou dobu vůbec neviděl a nemá s ním žádný problém.

Pokud demonstrantům Marie Benešová vadí, tak to premiér bere na vědomí a neupírá jim jejich právo protestovat.

Dalším odvolaným ministrem byl Antonín Staněk z ČSSD, ministr kultury. Babiš si prý na spolupráci s ním nemohl stěžovat. Jeho odvolání prý není dobré vůči zahraničí, například se navazovala úzká spolupráce s francouzským Centre Pompidou, odkud se prý nyní divili, co se to děje a premiér jim to musel osobně vysvětlovat.

Pokud jde o důvody Staňkova odvolání, ke kritice od umělců kvůli Staňkově snaze vyměnit kvůli podivným finančním tokům šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, premiér upozornil na zajímavou věc: „Je zajímavé, že když Transparency International říká něco o Babišovi, tak jsou všichni nadšení, že to je pravda. Dnes něco říká proti odvolanému šéfovi Národní galerie Fajtovi, tak to nikdo nekomentuje.“

Spory ohledně rodičovského příspěvku podle něj způsobila ministryně práce za ČSSD Jana Maláčová, která v touze překonat hnutí ANO, které s tématem přišlo první, začala slibovat věci, které neměla projednané v koalici a ani na ně neměla peníze. „Takže vracíme se do sobotkovských časů a to začalo už na sněmu ČSSD, kde paní Maláčová říkala, že Kalousek dal důchodcům víc peněz. Asi 40 korun je pro ni víc než 900 korun. Jestli tady někdo dělá kampaň, tak určitě to my nejsme,“ dodal.

Pak ještě ujistil, že platí, že v roce 2021 bude průměrný plat učitelů 45 tisíc a průměrný důchod 15 tisíc. Směřuje k tomu i rozpočet na příští rok, který se právě začíná projednávat. Kritizovaný schodek 40 miliard je podle premiéra způsoben „velkými investicemi“. „Proto chceme rozvíjet PPP projekty, proto chceme aktivizovat Českomoravskou záruční a rozvojovou banku, proto chceme ten národní investiční fond s bankami, takže není důvod, proč bychom měli ještě snižovat deficit,“ vysvětloval.

Výši deficitu nicméně kritizuje i KSČM, na jejíchž hlasech je vláda závislá. Premiér jim vzkázal, že pokud si vezmou na triko, že neschválí vyšší rodičovský příspěvek a zvýšení důchodů o 900 korun, tak jim drží palce.

Co však dělat, kdyby skutečně řekli ne? „Nepřemýšlel jsem o tom. Jen říkám, že když nebude schválen rozpočet, tak jsme v situaci, kdy jsou na stole asi předčasné volby,“ pohrozil Andrej Babiš.

Pak se rozhovor přesunul na víkendové eurovolby, před kterými si hnutí ANO vybralo jako své téma dvojí kvalitu potravin. Novinář se premiéra ptal, proč s tématem, o kterém se hovoří poměrně dlouho, přišel až teď před volbami.

„No teď, já jsem to samozřejmě nevnímal. Do obchodu chodím kupovat  jen ovčí jogurt a žitný chleba, nic jiného nekupuji. Když se něco dozvím, tak to řeším. Takže já jsem zavolal řetězce a zajímám se o to. Šel jsem do Ústí nad Labem, tam jsem nakupoval, ptal jsem se lidí, jestli to tak je,“ rozpovídal se předseda vlády.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…