Šok. Ceny benzinu vezmou v ČR nečekaný směr

26.06.2023 11:24 | Monitoring

MONITORING Ekonom Lukáš Kovanda má za to, že se čeští řidiči mají na co těšit. A nejde o žádnou nadsázku či ironii. Kovanda tvrdí, že čeští řidiči zažijí druhé nejlevnější léto posledních let, pokud jde o ceny benzinu. Zpráva může působit jako šok vzhledem k nedávným katastrofickým odhadům vývoje cen pohonných hmot.

Šok. Ceny benzinu vezmou v ČR nečekaný směr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pohled do minulosti ukazuje, že české řidiče letos v létě čekají dobré časy. Ceny benzinu budou za poslední dobu druhé nejnižší v posledních letech. 

„Pohonné hmoty budou v Česku o těchto prázdninách nečekaně levné. Alespoň tedy v poměru k hrubé měsíční mzdě. Řidiči totiž budou moci za částku odpovídající právě hrubé měsíční mzdě u tuzemských čerpacích stanic zakoupit více než 1200 litrů pohonných hmot. Něco takového bylo v celé historii novodobé ČR možné dosud jen o prázdninách roku 2020 (viz graf níže). Tehdy ovšem ceny výrazně srazila covidová pandemie. Cestování bylo kvůli pandemickým restrikcím omezené, u nás i v zahraničí, což vytvářelo masivní tlak na pokles cen pohonných hmot i v ČR,“ napsal Kovanda na twitteru s tím, že dnes si za stejné peníze koupíte asi o 350 litrů benzinu víc, než v létě v loňském roce.

Kovanda připomínal, že vloni v létě vystřelily ceny paliv vzhůru i kvůli ruské válce na Ukrajině. I v roce 2021, tedy ještě před válkou,  byly ceny pohonných hmot vyšší.

Kovanda promlouvá

Kovanda promlouvá

Server epenize.cz naopak tvrdí, že ceny pohonných hmot by mohly jít nahoru, jako vždy v hlavní turistické sezoně.

„S nadcházejícími prázdninami je potřeba počítat se zdražením. Natural 95 nedávno překročil hranici 37 korun za litr. Nynější průměr činí 37,29 korun. Za zvýšení ceny může zvyšující se poptávka, jelikož bude více řidičů, kteří doposud toho moc nenajezdili. Zdražit má nafta vlivem zvýšení spotřební daně, a to až o 1,50 koruny za litr. Cena nafty se tak zvýší vlivem spotřební daně, s DPH o 1,80 koruny za litr. Za zdražení může také slábnoucí koruna vůči americkému dolaru. Na začátku května byla hodnota amerického dolaru 21,50 Kč, nyní stoupla hodnota na 22 Kč,“ napsal server epinze.cz.

Server také upozornil, že v Polsku lze dotankovat levněji, než v Česku, v Polsku a v Rakousku budou ceny srovnatelné a jen v Německu vyjde dotankování o poznání dráž.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …