Šok: Děti v Praze se pojmenovaly podle plynu Cyklon B, kterým Hitler zabíjel Židy

06.10.2016 13:11

Jeden ze soutěžních týmů pražského turnaje v přehazované pro děti z dětských domovů, který pořádala ING Bank a Fond Nadace Terezy Maxové dětem, se jmenoval Cyklon B. Tedy stejně jako smrtící plyn, kterým zabíjeli nacisté v táborech smrti své oběti. U organizátorů dětské soutěže tento název prošel. Upozornil na to server Novinky.cz.

Šok: Děti v Praze se pojmenovaly podle plynu Cyklon B, kterým Hitler zabíjel Židy
Foto: Magistrát hl. m. Prahy
Popisek: V Dolních Počernicích závodily děti z dětských domovů.

Představitelé židovské komunity i Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) jsou prý ale šokováni.

„Moje dcera se turnaje pravidelně účastní a upozornila mě na to. Je to opravdu prospěšná a dobrá akce pro děti, ale překvapuje mě, že tohle nikdo z pořadatelů nezastavil. Nikomu to nepřišlo divné. Paradoxní je, že tento tým hrál mimo jiné proti partě romských kluků,“ řekl Právu bývalý předseda Židovské obce v Praze Tomáš Jelínek, který vše zveřejnil v Židovských listech.

Server podotýká, že také Romové byli cyklonem B hromadně zabíjeni.

Celý text je ZDE

V soutěži soupeřilo několik družstev, v kategorii dětí ve věku starších třinácti let obsadil druhé místo právě Cyklon B z Dětského domova Dolní Počernice.

Jindra Machačová, předsedkyně fondu, který turnaj pořádá, se za užití nevhodného názvu při sportovním klání omluvila. Stejně se zachoval ředitel počernického dětského domova Martin Lněnička, jehož svěřenci se turnaje zúčastnili.

„Mrzí mě to. Do soutěže jsem tým přihlásil pod názvem DDDP. Vedl ho plnoletý kluk, který jej po cestě na turnaj změnil. Hned, jak jsem se to dozvěděl, chtěl jsem to napravit, ale bylo už pozdě. Vzhledem k tomu, že se turnaje zúčastnily děti starší šestnácti let, jely samostatně, bez pedagogického dozoru,“ vysvětlil Právu Lněnička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…