Šok: EU přišla na to, že by měla zřídit imigrační tábory v Africe

05.09.2017 7:36

Dva roky uplynuly od doby, kdy vznikl systém přerozdělování běženců, takzvané kvóty. Česko proti nim dlouhodobě protestovalo, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již tehdy říkal, že nebudou nikdy fungovat. A jak píší Lidové noviny, měl pravdu.

Šok: EU přišla na to, že by měla zřídit imigrační tábory v Africe
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci obsadili i přilehlé parky

„Ze 160 tisíc migrantů v Řecku a Itálii se k letošnímu 31. srpnu podařilo do jiných zemí EU přesunout 27 428, tedy necelou pětinu. A zatímco dříve kvóty, jejichž dvouletá platnost vyprší přespříští týden, napadali především ‚rebelové‘ ze střední a východní Evropy, dnes v jejich pokračování nedoufá nikdo,“ konstatuje tisk.

Podle velvyslance při EU Martina Povejšila se jen těžko dá dohromady politická vůle k prodloužení kvótového systému. „Myslím, že si všichni oddechnou,“ uvedl. Místo kvót by mohly nastoupit na scénu uprchlické tábory v režii Evropské unie, stojící však v Libyi a v Tunisku. Evropa by tak chtěla zadržovat uprchlíky ještě dříve, než zamíří k břehům starého kontinentu.

Anketa

Kdo by měl být německým kancléřem?

hlasovalo: 7648 lidí

Tento nápad vzešel z pera Rakouska, a jak to tak vypadá, hlasovalo by pro něj i Česko. Státní tajemník pro EU Aleš Chmelař to považuje za krok správný směrem, šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvádí, že něco podobného navrhuje jeho strana již roky. „Jsme rádi, že se řešení, které jsme od začátku podporovali, začíná prosazovat. Proč to ale tak dlouho trvalo?“ ptá se europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Velvyslanec Povejšil pak jen dodává, že neví, jak rychle se toto nové opatření dá prosadit. Nepochybuje ale o tom, že pokud se něco podobného začne realizovat, tak to bude mít politickou podporu české vlády. „Ať už v ní bude sedět kdokoliv. A také věřím, že takové projekty budeme schopni a ochotni podpořit. Penězi, materiálem či lidskými zdroji,“ sdělil Povejšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…