Šok: Francouzi píší, že Andrej Babiš jde do voleb o Hrad

19.10.2017 14:10

Favorit českých parlamentních voleb a vůdce hnutí ANO Andrej Babiš, kterého francouzská média označují za populistického miliardáře, by se mohl stát novým trnem v oku Evropské unie. Napsal to dnes server atlantico.fr, který už Babiše pasuje do role prezidentského kandidáta ve volbách v lednu 2018. Zprávu přinesla ČTK.

Šok: Francouzi píší, že Andrej Babiš jde do voleb o Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle francouzského ekonomického deníku Les Echos se Česko s Babišem zradikalizuje v rámci skupiny zemí visegrádské čtyřky, v níž jsou ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko.

Podle politologa Florenta Parmentiera je třeba konstatovat, že v Česku došlo k oslabení hodnot 90. let, kdy českou politiku rámovalo úsilí o integraci s Evropskou unií a NATO. Demokratickou transformaci v zemi z té doby podle Parmentiera nelze považovat za nezvratnou. Spíše je zapotřebí hovořit o „cestě, která je trnitější, než se zpočátku zdálo“, řekl politolog v rozhovoru s atlantico.fr.

Zároveň ale dodal, že Česko už nesměřuje k neliberální demokracii – všechny evropské demokratické země si dokázaly vytvořit protilátky proti autoritářským odchylkám. Takže ani současné směřování není nevratné.

Babišovu podporu zrušení sankcí EU vůči Rusku označil Parmentier za postoj vycházející z již opětovně rostoucí české nedůvěry vůči Německu a EU, kterou oživil bývalý prezident Václav Klaus v předchozí dekádě.

Politolog Cyrille Bret ovšem na serveru atlantico.fr upozorňuje, že Babiš neopouští svoje „proevropské přesvědčení“ úspěšného podnikatele, který dobře ví, že zdraví české ekonomiky závisí na členství v jednotném trhu, na německých a rakouských investicích, na turistech z EU, ale i na ruských dodávkách ropy a plynu.

Podle listu Les Echos není Babišova popularita prosta paradoxů – představuje se jako antisystémový kandidát, ale tři roky zastával funkci ministra financí. Přišel o poslaneckou imunitu pro podezření ze zpronevěry evropských subvencí, ale zůstává velkým favoritem voleb.

„Je tam určitě únava z tradičních stran a dokonce i únava z politiky,“ cituje Les Echos francouzského politologa Christiana Duquesnea. Babišův úspěch ale podle něho vychází i z toho, že „mnoho Čechů sdílí jeho otevřenost, liberalismus, nenávist k elitám a k intelektuálům, xenofobii a euroskepticismus“.

Podle Duquesnea se Babiš nestane novým Viktorem Orbánem ani novým Jaroslawem Kaczyńským, což jsou silní muži v Maďarsku a v Polsku obviňovaní z autoritářství. V rámci Visegrádu se ale zradikalizuje a nebude snadným partnerem pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se snaží o hlubší integraci Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…