Šok: Kalousek nabídl, že se vzdá funkce

10.01.2019 12:27

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek přemýšlí nad tím, jak udržet stranu, kterou před deseti lety zakládal, nad vodou. V rozhovoru pro Hospodářské noviny představil nápad. V zájmu zachování strany a hodnot, které reprezentuje je Kalousek mimo jiné ochoten vzdát se i postu předsedy poslaneckého klubu.

Šok: Kalousek nabídl, že se vzdá funkce
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

TOP 09 byla v roce 2010 druhou nejsilnější vládní stranou a ovládala resort financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví či zahraničí. Dnes balancuje nad propastí, či spíše do této propasti již padá, protože většina průzkumů naznačuje, že by se TOP 09 už ani nedostala do Sněmovny.

Jeden ze zakladatelů strany Miroslav Kalousek by však partaj rád udržel při životě. Cestu vidí ve spolupráci menších, ale programově blízkých stran. TOP 09 by podle jeho názoru měla spolupracovat především se Starosty a nezávislými. Kalousek je ochoten přepustit kolegům ze STAN i post předsedy poslaneckého klubu, pokud by na spolupráci došlo. Zároveň dává jasně najevo, že se nehodlá vracet do vedení TOP 09.

„Jsem si jistý, že kdybychom vystupovali jako jedna společná síla, představovali bychom silnou alternativu konzervativního pravicového a proevropského subjektu jak vůči hnutí ANO, tak vůči euroskeptickým silám. Pokud by se podařilo takovou alternativu vytvořit, bylo by na místě sjednotit i kluby ve Sněmovně. A jelikož mi na tom velmi záleží, byl bych první, kdo by na předsedu klubu navrhl Jana Farského ze Starostů“ prohlásil Kalousek.    

Anketa

Rozhazuje vláda Andreje Babiše zbytečně a nezodpovědně naše peníze?

26%
hlasovalo: 13640 lidí

Farský za nabídku poděkoval, ale označil ji za nadbytečnou. Zdá se mu, že TOP 09 a STAN spolupracují ve Sněmovně již dnes a ve spojení poslanců do jednoho klubu nevidí další výhody.

Kalousek by si však představoval, aby spolu oba subjekty kandidovali jak do nadcházejících evropských voleb v květnu 2019, tak do krajských voleb v roce 2020 i do voleb sněmovních v roce 2021. A tady jsou členové hnutí STAN ještě obezřetnější než v otázce spojení klubů. „Mirek je dost zkušený politik a ví, že když chce něco takového udělat, musí to předjednat uvnitř stran v zákulisí,“ poznamenal končící šéf hnutí STAN Petr Gazdík.

Jeho nástupcem by mohl být stávající místopředseda hnutí Vít Rakušan, který je také opatrný. Kalousek podle něj přišel s nabídkou příliš brzy.   

Miroslav Kalousek se však brání, že o možném spojení jedná i v zákulisí, jen v souvislosti s tím čelí řadě dotazů, na které se tedy rozhodl odpovědět veřejně. Prozradil při té příležitosti, čeho by se v zájmu prosazení tohoto projektu byl ochoten vzdát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…