Šok: Kníže a Kobza z SPD v ČT. Americké ambasádě praskne televizor

13.01.2020 13:12

Současné protivládní protesty přivedly do studia ČT dva poslance, za TOP 09 Karla Schwarzenberga a Jiřího Kobzu z SPD. Oba trvali na svých přechozích slovech o zabití Sulejmáního, protesty prý nic nemění. A v mnoha bodech se nevídaně shodovali. Schwarzenberg varoval, že mezinárodní pravidla se ruší, ale nejsou nahrazována novými. „Podívejte, i fotbal se neobejde bez pravidel. Když si vymyslíme, že budeme dělat mezinárodní politiku i v době napětí a válečného konfliktu bez pevných pravidel, tak to je opravdu cesta do pekla,“ varoval. A Kobza zmínil, že když byl sestřelen íránský Airbus na konci 80. let, tak měl zpoždění. A zpoždění se mohlo stát osudným i ukrajinskému letadlu.

Šok: Kníže a Kobza z SPD v ČT. Americké ambasádě praskne televizor
Foto: Repro ČT
Popisek: Bývalý ministr zahraničí TOP09, Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg na začátek potvrdil, že si stojí za svými slovy, když tvrdil, že se světové špičky nakazily terorismem. Taktéž Kobza trval na tom, že zabití Sulejmáního byla chladná, sprostá mimosoudní vražda. „Já jsem přesvědčen, že jsem tuto událost definoval naprosto správně, i z pohledu toho, že v České republice byl v roce 1990 zrušen trest smrti. Jak jinak mám hodnotit kauzu, když generál Sulejmání byl v podstatě vylákán do Iráku k jednání a tam byl zavražděn?“ Dodal, že je přesvědčen, že se o vraždu jednalo. To, že nyní někteří Íránci protestují proti vládě, na tom dle něj nic nemění.

Anketa

Má Milion chvilek zveřejnit, jaký plat od něj pobírá Mikuláš Minář?

99%
1%
hlasovalo: 15157 lidí
Ani Schwarzenberg neměnil své stanovisko na základě protestů. Prohlásil, že není pochyb, že Íránci protestují kvůli diktatuře ajatolláhů, ale to je jen jedna věc. Ale zabití Sulejmáního je věc druhá. „To je něco jinýho. Tady je ten problém spíše politický. Není správné, ba, já bych řekl, je to porušení mezinárodního práva, když v čase míru, byť velikého napětí, jeden stát zabije představitele druhého státu v třetí zemi. To jsou způsoby, které prostě považuji za problematické, a pokud se tohle zavede do mezinárodní politiky, tak končíme opravdu v hrozném stavu,“ shrnul svůj postoj.

Moderátor se pak dotkl Schwarzenbergových slov o vyhlašování války a předložil myšlenku proti, zda to, že válka nebyla vyhlášena, nebyl důvod, proč byla deeskalace konfliktu tak snadná. „Někteří lidé mi vyčítali, že nejsem realista, že už se to dávno nedělá. Jenomže zrušili pravidla, nezavedli nová. Podívejte, i fotbal se neobejde bez pravidel. Když si vymyslíme, že budeme dělat mezinárodní politiku i v době napětí a válečného konfliktu bez pevných pravidel, tak to je opravdu cesta do pekla,“ opáčil zasloužilý diplomat. „Musí být pravidla, podle kterých se všechny státy řídí,“ trval na svém.

Kobza připomenul důležitý kontext, že Spojené státy čekají prezidentské volby a Írán parlamentní v únoru. A „vražda Sulejmáního“ do nich nepochybně zasáhne. „Víme, že Írán má silné vazby na šíitské skupiny v tom tzv. šíitském oblouku, zrovna tak Američané hledají podporu pro své aktivity na Blízkém východě, ale myslím, že hlavní faktor byly ty volby, protože rozpoutání konfliktu, ve kterém by přicházeli o život američtí vojáci, by nepřispělo ke kampani prezidenta Trumpa. Zrovna tak by to neprospělo tomu závěru voleb v Íránu.“ Kobza také připomenul, že to nejsou první demonstrace Íránu, a vzpomněl na tzv. íránské jaro, které bylo krvavě potlačeno bez velké pozornosti médií.

Poslanec SPD konstatoval, že v Íránu je velký rozdíl mezi městy a venkovem. „Je to navíc multietnický stát a ta jednota se tam těžko hledá, a ještě hůř udržuje. Moderátor pak poslance konfrontoval s jeho tvrzením, že Írán nebude mít problém Sulejmáního nahradit, když už pod novým velením íránské revoluční gardy sestřelily ukrajinské letadlo. Kobza vzpomenul na sestřelení íránského Airbusu v roce 1988 a pravil, že i tento letoun prý letěl ve správné výšce a ve správném koridoru, ale v nesprávný čas, protože se zpozdil. Zpoždění se dle něho mohlo stát osudným i ukrajinskému stroji. „I když protivzdušná obrana měla harmonogram civilních letadel, tak prostě tento let do toho nezapadal,“ řekl Kobza. Moderátor se zeptal, zda to tedy pokládá za lidskou chybu, nikoliv chybu systému, což poslanec potvrdil. V prohlášení velitele vzdušných sil prý slyšel, že velící důstojník měl asi jen 10 vteřin na rozhodnutí.

Schwarzenbergovi patřila otázka, zda se v Íránu odehrají nějaké změny vlády. Poslanec TOP 09 pravil, že se jednalo dle něho opravdu o souhru nešťastných okolností a že režim ajatolláhů bude ještě delší dobu trvat. „Sice oslabuje, a především vyrostla mladá generace, která to revoluční nadšení pro Chomejního nesdílí. Ti chtějí už něco úplně jiného,“ řekl Schwarzenberg, ale dodal, že revoluční generace je stále v Íránu přítomná a změny nastanou, až odejde. „To bylo v Sovětském svazu, to bylo v Jugošce a to se stane také v Íránu. Ale to bude ještě, vždyť je tomu jen 40 let, nějakej rok trvat,“ shrnul. Ale vyjádřil jistotu, že k pádu režimu dojde.

Vztah mezi Íránem a USA nebude dle něho „ani válka, ani mír“, ve kterém se budou dít nehezké věci. USA se prý nikdy nepřenesly přes vyrabování jejich ambasády a nechtějí uznat Írán za lokálního hegemona, zatímco v Íránu se vytvořil obraz USA jako „velkého šaitana“ kvůli 40 let trvajícímu nepřátelství.

Kobza mínil, že pokles napětí nebude v zájmu režimu, protože každý totalitní režim se udržuje přes vnějšího nepřítele a určitá míra napětí podle něho může vyhovovat oběma stranám. Toto napětí se bude týkat i těch Evropanů, kteří jsou v oblasti nějakým způsobem angažováni. „Nepředpokládám, že by to přerostlo do jaderného konfliktu, nepředpokládám, že by Írán usiloval o získání jaderné zbraně, protože pořád je tady fatwa ajatolláha Chameneího, že použití jaderných zbraní není v souladu s islámem, a vím, že v Íránu tyto fatwy berou velice vážně, takže myslím, že budou rozvíjet svou jadernou energetiku, jaderný výzkum, ale jsem přesvědčen, že nepůjdou dál,“ zakončil Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …