Šok: Rusové rozzlobili Jiřího Ovčáčka

19.12.2019 13:36

Česko-ruské vztahy se znovu otřásají poté, co Česká republika schválila ustavení 21. srpna jako Dne památky obětí invaze v roce 1968. Ruská diplomacie ve středu uvedla, že jde o zbytečnou snahu navracet se k událostem starým půl století, které kalí vzájemné vztahy. Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) je legitimní připomínat si oběti invaze a česko-ruské vztahy naopak zhoršuje ruská politizace historických témat a relativizace událostí srpna 1968. Jako nepřijatelná označil ruská vyjádření také prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček.

Šok: Rusové rozzlobili Jiřího Ovčáčka
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman s Vladimirem Putinem

Česko si bude 21. srpen připomínat jako Den památky obětí invaze v roce 1968 a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Novelu zákona předložilo devět desítek poslanců ze všech klubů kromě KSČM, počátkem prosince ji schválil Senát a prezident Miloš Zeman ji minulý týden podepsal.

Ruská diplomacie schválení zákona odsoudila a vyjádřila rozčarování. „Snaha Prahy znovu se vracet k událostem starým půl století s cílem zapojit je do současného politického kontextu, neochota otočit tuto stránku dějin, která kalí ovzduší rusko-českých vztahů, sotva napomůže úspěšnému průběhu dvoustranné spolupráce,“ uvedla ve středu ruská diplomacie s tím, že české kroky odporují dvoustranným úmluvám, zakotveným v česko-ruské smlouvě o přátelských vztazích a spolupráci ze srpna 1993.

Vyjádření ruské diplomacie nadzvedlo ministra zahraničí Tomáše Petříčka i prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka.

„Dvacátý první srpen 1968 byl národní tragédií. Napadení naší země vojsky Varšavské smlouvy je nezpochybnitelné, mnoho nevinných lidí při tom zemřelo. Vojska opustila ČSR až v roce 1990. Naštěstí jsme od té doby suverénním státem. Státem, který se rozhodl památku těchto obětí uctít. Je zcela legitimní, že si připomínáme civilní oběti. Ovzduší kalí spíše snaha události roku 1968 relativizovat,“ prohlásil Petříček na svém twitteru.

Ruský postoj zkritizovalo také ministerstvo zahraničí. „Česko jako suverénní stát usiluje o historií nezatížené vztahy s jinými zeměmi. K dosažení tohoto cíle je třeba vůle a skutků na obou stranách. Bohužel, politizace historických témat ruskou vládou, k naší lítosti, ve vzájemné agendě převažuje,“ uvedla česká diplomacie v tiskové zprávě.

Proti ruské kritice se na twitteru ohradil i hlavní předkladatel zákona Jiří Mihola (KDU-ČSL). „Když Rusku vadí zavedení 21. srpna jako významného dne, je to nejlepší doklad toho, jak to bylo potřebné. Vzdali jsme tím hold obětem invaze a následné okupace a řekli jasné ne překrucování a dezinterpretaci našich moderních dějin,“ uvedl poslanec.

„Doufám, že se na tu nehoráznou reakci ruského Ministerstva zahraničí k 21. srpnu jako významnému dnu – památce obětem invaze a následné okupace tvrdě ohradí všechny parlamentní strany, premiér i prezident. Dějiny ruskou optikou by nás vrátily do doby před sametovou revoluci,“ dodal Mihola.

A s reakcí pro ČTK přišel také prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček, podle nějž je ruská kritika nepřijatelná. „Vyjádření je absolutně nepřiměřené a nepřijatelné. Okupaci v roce 1968 a její nevinné oběti je nutno si připomínat, nikoliv na obé zapomenout. Fakt, že pan prezident příslušný zákon 13. prosince podepsal, je jasným a principiálním stanoviskem,“ prohlásil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…