Šok! Trumpův velký plán pro Palestinu. Jeruzalém pro Izrael. Hamás už zuří

28.01.2020 20:28

Americký prezident Donald Trump v úterý představil světu svůj mírový plán pro Blízký východ v podobě dvou států – navrhl nezávislý palestinský stát po boku Izraele. Uvedl také, že Palestinci se musejí vzdát terorismu a Jeruzalém by měl zůstat nerozdělený. Palestinská islamistická skupina Hamás označila Trumpovu mírovou dohodu za „nesmysl“, uvedla agentura Reuters. Proti plánu se bouří i tisíce Palestinců v Gaze.

Šok! Trumpův velký plán pro Palestinu. Jeruzalém pro Izrael. Hamás už zuří
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

„Dnes podnikáme velký krok směrem k míru. Mladí lidé na celém Blízkém východě jsou připraveni na budocnost plnu nadějí. Vlády v regionu si uvědomují, že terorismus a islámský extremismus představují společného nepřítele pro všechny,“ sdělil na úvod představení svého mírového plánu šéf Bílého domu Donald Trump.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Izrael podle něj činí kroky, jež by měly umožnit realizaci jeho plánu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mu při setkání sdělil, že tento plán však musí být výsledkem přímých rozhovorů. Izrael dal prý souhlas ke zveřejnění návrhu i mapy pro izraelsko-palestinský mírový plán. Jeruzalém musí podle Trumpových slov zůstat nerozděleným hlavním městem Izraele.

„Palestinský lid si zaslouží daleko lepší život a možnost využít svůj potenciál. Palestinci byli uvěznění v tomto cyklu terorismu a násilí. Je třeba následovat kostruktivní cestu vpřed pro Izraelce i pro Palestice a pro řešení konfliktu,“ pokračoval americký prezident.

Připomněl, že všichni jeho předchůdci se pokoušeli o dosažení míru, ale neuspěli. „Já jsem ale nebyl zvolen na to, abych dělal malé věci, nebo abych se otáčel zády k velkým problémům,“ dodal Trump s tím, že jeho vize míru je odlišná od minulých návrhů, jelikož se svými 80 stranami se jedná o „nejdetailnější plán, který byl dosud předložen.“

„Je třeba, abychom vycházeli z režimu dvou států, palestinského státu po boku Izraele. Dnes jsme udělali velký krok k míru!“ odhalil Trump svůj plán a podotkl, že návrh obsahuje taktická řešení, která pomohou Izraelcům a Palestincům a celému regionu dostat se do mírové situace.

Vznik nezávislé Palestiny by měl být podmíněn bezpečnostními opatřeními, jejichž cílem by bylo chránit Izraelce. Izrael by pak měl podle plánu na čtyři roky pozastavit budování osad. Velké židovské osady na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu by podle plánu měly zůstat pod kontrolou Izraele.

Kromě toho by podle plánu mělo vzniknout spojení mezi Západním břehem Jordánu a Pásmem Gazy prostřednictvím silnic, mostů a tunelů.

Podle agentury Reuters palestinská islamistická skupina Hamás označila Trumpův projev za agresivní a mírový plán za „nesmysl“. Proti plánu protestovaly v Gaze také tisíce Palestinců.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…