Šok a hrůza po demisi vlády: Slyšíte ten smích z Hradu? A velice zajímavé scénáře, co teď bude

02.05.2017 14:05

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se rozhodl, že jen několik měsíců před řádně vyhlášenými volbami podá demisi své vlády. Překvapil tím mnohé. Přinášíme první reakce ze sociálních sítí.

Šok a hrůza po demisi vlády: Slyšíte ten smích z Hradu? A velice zajímavé scénáře, co teď bude
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

V šoku z premiérova rozhodnutí byl i sám ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Je to velké překvapení, nerozumím tomu. Tímhle činem ničí pan premiér jednu z nejúspěšnějších vlád po revoluci,“ řekl v reakci pro ČT24. Domnívá se, že nejlepší by nyní bylo, aby vláda v demisi dovládla až do řádných parlamentních voleb.

„To bude panečku prdel, až Zeman pověří sestavením nové vlády Babiše,“ zkonstatoval glosátor politického dění Petr Paulczynski.

„Vláda podá demisi. Co bude dělat Zeman? Rusnok už má jiný flek,“ zaznělo z úst amerického novináře Erika Besta. Jméno současného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a bývalého premiéra úřednické vlády zmínil i komentátor MF Dnes Vojtěch Varyš. „Rusnok už míří na Hrad,“ napsal.

Jiného premiéra vidí na Hradě komentátor Josef Šlerka. „Veleba for premier,“ napsal v souvislosti s předsedou Strany práv občanů Janem Velebou.

Podle senátora Ivo Valenty měl konec vlády přijít daleko dříve a ne až nyní před novými volbami. „Předešlo by se tak přijetí řady legislativních paskvilů, byrokratických nesmyslů a šmírování, které právě současná agrolevicová vláda zavedla,“ sdělil Valenta Parlamentním Listům Valenta. „Její praktiky odnášejí všichni-nejvíce však aktivní lidé, drobní podnikatelé a živnostníci,“ doplnil.

A zaznělo i jméno exsenátora Zdeňka Škromacha (ČSSD). „Takže premiér Škromach?“ zeptal se šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

„Sobotkova vláda měla oproti vládám premiérů Topolánka a Nečase v očích veřejnosti jednu velkou devizu: zajistila politickou stabilitu v zemi. Dnešním rozhodnutím tuto devizu ztratila. Pro nadcházející volby i pro historii,“ uvedl bývalý europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

Obdobně promluvil pro ParlamentníListy.cz i předseda STAN Petr Gazdík. „Tato vláda měla málo pozitiv, ale jedním z nich byla stabilita. Premiér a vicepremiér teď svým chováním uvrhnou zemi před volbami do nestability. To není dobrá zpráva,“ řekl.

Rozhodnutí premiéra Sobotky překvapilo i na Hradě. „Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky nyní ponecháme bez komentáře. Postup prezidenta republiky bude oznámen v pravý čas,“ zareagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„No, takže se nic moc nestalo, ale jediná pozitivní zpráva je, že se Parlament na ničem neusnese, což je výborné a Bohouš je opět za sráče,“ okomentoval situaci Petr Sedláček. „Bohuš se posral více, než je u něj obvyklé, až se u toho celý zaprudil,“ dodal.

„Slyšíte z Hradu ten smích?“ zeptal se pak šéfredaktor Blesku Radek Lain.

„Mimochodem, jestli to Zeman dobře zahraje, bude bez větších potíží znova zvolen prezidentem ČR,“ dodal aktivista Jakub Pitron s tím, že komunisté nevyloučili podporu vlády Andreje Babiše, pokud by byl pověřen jejím sestavením.

„Premiér Sobotka hraje vabank. A není to vůbec hloupý tah. Je běžné, že vládní strany nesou následky vládnutí a ztrácí podporu. Jenže ČSSD prudce klesala a ANO prudce stoupalo. To už tak typické není. Průzkumy, které ČSSD odhadují 15 %, jsou pro ČSSD ještě optimistické. Dalším vládnutím může ČSSD ještě ztratit. Pokud se bude pozornost soustředit někam jinam, může si ČSSD do voleb alespoň chvíli lízat rány. Bude teď jen otázkou, jestli případná úřednická vláda ČSSD ‚očistí‘, nebo uvrhne do úplného zapomnění,“ zkonstatoval pak k vývoji místopředseda Svobodných Radek Smetka.

„Místo Babiše nese Sobotka na Hrad vlastní hlavu na stříbrném podnose. Asi ho to už ve vládě nebaví. A pan prezident, jak známo, tyhle situace ovládá. No, na to se tedy těším,“ zareagoval na Sobotkovo rozhodnutí europoslanec za ODS Jan Zahradil.

A vyjádřil se již i předseda SPO Jan Veleba. „Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Sobotkovu demisi pokládám za uličnictví a zbabělost, které budou mít své dopady. Například na zastavení legislativního procesu, další zdivočení politické scény. Ukázalo se, že být dobrým aparátčíkem v pozici premiéra je málo. Bohuslav Sobotka by měl být z politiky odstaven a premiérem se nikdy neměl stát,“ řekl jasně.

 

„Je to řešení, které jsem nečekal. Doufám, že tuto vládní krizi se podaří brzy vyřešit. Do voleb přece zbývá relativně dost času,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Sobotka nepochopitelně vložil rozhodnutí do rukou Miloše Zemana a to je vysokým rizikem. Nadcházející týdny budou politicky turbulentní,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Premiér se vyhnul neřešitelnému dilematu výborným protitahem. To snad výjimečně uznají i jeho odpůrci. Andrejovi Babišovi polil politické pole herbicidem,“ míní europoslanec za ČSSD Jan Keller.

„Je to jedna z variant, byť podivná. Premiér zahájil útok na Babiše tím, že to sám zabalil. Trochu zvláštní taktika, hlavně s nejistým vyústěním pro všechny aktéry. Teď se můžeme Andreje Babiše dočkat v čele vlády dříve než koncem roku. Ale spíš Zeman postaví úřednickou vládu zametačů průšvihů ministra financí. Rád bych se mýlil, ale Zemanovi jde o Hrad a Babišovi o vše. Zítra se kluci domluví,“ míní předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Teď je třeba počkat na vyjádření a postoj hlavy státu. Z mého pohledu ale je tato situace vyvolaná sociální demokracií zcela uměle. ČR potřebuje funkční vládu, a nikoli nekonečná dohadování,“ zkonstatoval pak pro ParlamentníListy.cz ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

 

Poslanec ANO Bohuslav Chalupa si myslí, že premiér Sobotka oznámil demisi primárně nikoliv kvůli Babišovi, ale kvůli tomu, že sám rozjel procesy, se kterými si evidentně nakonec nevěděl rady „Svou odpovědnost za současnou vládní krizi, obrazně řečeno přehodil na koaliční vládu…. Tedy nejúspěšnější vládu za posledních cca 15 let. Na jejichž výsledcích se zásadní mírou podílel jak ministr financí pan A. Babiš tak i ostatní ministři vlády za Hnutí ANO2011,“ připomněl zklamaně Chalupa.

Jeho kolega z hnutí ANO Stanislav Berkovec byl stručnější: „Je to spíše důkaz toho, že panu premiérovi nejde o stát a občany, ale o jeho osobní ambice. A těm je ochoten obětovat i současnou stabilitu“.

Místopředseda KSČM Josef Skála si myslí, že Bohuslav Sobotka nepřekročil svůj stín. „Utekl před odpovědností jako malý kluk. Je to i zoufalý úprk před pádem voličských preferencí. Teatrální rozhořčení nad podrazy, okrádajícími daňové poplatníky, ho nespasí,“ uvedl Skála a připomněl Sobotkovi jeho vlastní máslo na hlavě. „Kauza OKD je jen špičkou ledovce. Kdo ho má hrbu, měl by pokorně mlčet,“ říká komunista. Podle Karla Schwarzenberga by mohlo být ještě větším překvapením, jak se v reakci na Sobotku demisi zachová prezident Zeman.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Divadlo, běžící už přes tři roky, dává nové dějství. Scénu to zpřehledňuje ještě víc. Skutečné opozici dává nebývalou šanci:  Ne snad jen planě moralizovat, ale ukázat z plna hrdla, v čem všem a jak moc je jiná. Osobně vložím všechny síly právě do toho,“ ujistil druhý muž KSČM.

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury bychom demisi neměli přeceňovat, jedná se prý hlavně o marketingový tah. „Většina kšeftů mezi ČSSD, hnutím ANO a KDU- ČSL je totiž za uplynulých 3,5 roku hotova, co melo byt vzájemně rozděleno, to si Sobotka s Babišem rozdělili,“ myslí si poslanec. Vláda navíc podle něj může fungovat dál v demisi, takže odstřížení od moci před volbami bude jen zanedbatelné. „PR poradci ČSSD dali vzhledem k výše uvedenému na stůl jasná data, ze společná vláda s Babišem Babiše posiluje a ČSSD ubírá a teď je poslední šance pro ČSSD Babiše ze závažbych důvodu odkopnout,“ myslí si Okamura. Ostudný pád vlády je podle něj důkazem, že Sobotka a Babiš nadřadili své osobní zájmy nad zájmy občanů.

Sobotka proto podle něj ohlášením demise ukázal, co je zač. „Je to opravdu pokrytecké a podraz akce, že teď najednou svého parťáka bodá do zad,“ uzavřel Okamura. Voliči by podle něj měli ve volbách potrestat obě vládní strany.

Podle Marka Černocha z Úsvitu měl Sobotka možnost rozhodnout jako lídr, ale ukázal se jako zbabělec. "Místo jasného rozhodnutí, ať už odvolat nebo neodvolat, se rozhodl destabilizovat naši zem. Pár měsíců před volbami, kdy je potřeba projednávat zákony. To zajímá lidi. Ale místo toho se premiér zbavil zodpovědnosti. Slabost, alibismus a zbabělismus," sdělil Parlamentním Listům Černoch. Podle něj by měla vláda dokončit mandát v demisi a voliči by následně rozhodli, komu svěří další mandát.  

Šok! Sobotka odstoupil. Vláda končí

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl podat demisi. Řekl to dnes na mimořádné tiskové konferenci. Důvodem jsou korunové dluhopisy a kauzy kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Před třemi lety jsme sestavili vládní koalici. Naše koalice měla za cíl dát zemi znovu do pořádku. Dali jsme si jako cíl nápravu chyb, obnovu hospodářského růstu, zvýšení životní úrovně občanů. Díky tvrdé práci se nám podařilo většinu závazků splnit. Změnili jsme stav České republiky k lepšímu. Ekonomika šlape,“ řekl úvodem obšírně Sobotka.

Vláda podle něj měla za cíl také boj s daňovými úniky. „Rozhodli jsme se zastavit daňové podvodníky. Nyní stojím před vážným problémem. Je to problém, který ohrožuje důvěru občanů ve vládu a také důvěru občanů v politiku. Tím problémem jsou veřejně přetřásaná podezření a dodnes nevysvětlené kauzy kolem ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Není jasné, jak přišel ke svému majetku,“ podotkl Sobotka.

Babiš má podle něj na krku několik vážných podezření týkajících se například korunových dluhopisů. „Ministr financí nedokázal uspokojivě vysvětlit nic. Naopak, otazníků stále přibývá. Místo vysvětlení kolem sebe Andrej Babiš kope, uráží kolegy ve vládě. Dopis, který doručil do Poslanecké sněmovny, je pro mne hlubokým zklamáním. Neobsahuje nové skutečnosti a ministr financí tak nevyvrátil podezření. Pochybnosti přetrvávají. A jde nejenom o kauzu korunových dluhopisů, ale jde také o podezřelé obchody. Jde o původ prostředků a způsob, jakým ministr financí získal Agrofert,“ podotkl Sobotka.

Dle jeho slov je toto jednání nepřijatelné. „V sázce, jak už jsem řekl, je věrohodnost celé koaliční vlády. V sázce je také důvěra občanů v politiku. Nemůžeme honit hospodské kvůli každé koruně a nechat miliardáře, aby triky obírali státní pokladnu o miliony korun,“ řekl také Sobotka a rýpl si i do Finanční správy. „Vzniká vážný konflikt zájmů. Ten konflikt je nutno řešit. K důkladnému vyšetření kauzy korunových dluhopisů se daňová správa rozhoupala až pod tlakem vlády a parlamentu. To, že se nešetřily dříve, ja jasné pochybení ministra financí,“ dodal.

„Pokládám za nemožné a neudržitelné, aby Andrej Babiš nadále zastával post ministra financí a místopředsedy vlády,“ řekl jasně. „Pravidla musí platit pro všechny členy vlády. Chci, aby všechny pochybnosti byly nezávisle a nestranně prošetřeny. Ta situace pro mě není jednoduchá. Pokud bych navrhl odvolání ministra financí Andreje Babiše, mohl bych z něj v následujících měsících učinit mučedníka. Andrej Babiš se již několik dní na tu roli mučedníka připravuje. Tato diskuze by zcela odvedla pozornost od toho, co je podstatné. I když by odvolání ministra financí bylo nejjednodušším řešením, teď by neprospělo,“ podotkl.

„Současně ale platí, že nemohu jako předseda vlády nést odpovědnost za tuto situaci. Na postu ministra financí je člověk, jehož minulost je nevyjasněná. Proto v tuto chvíli volím jediné rozumné řešení, a to je, že vláda podá demisi,“ řekl. „Jsem připraven podat během tohoto týdne demisi k rukám prezidenta republiky. Chci, aby koaliční strany mohly jednat o následujícím řešení. Je nutné také vyřešit pozici ministra financí,“ dodal s tím, že zítra ráno se chce sejít s předsedy ostatních koaličních stran. „Věřím, že situace bude řešena ve prospěch České republiky. Nepokládám za možné, abychom tolerovali obrovský konflikt zájmů ministra financí,“ dodal. S prezidentem Milošem Zemanem však zatím situaci nekonzultoval. 

V sociální demokracii situaci konzultoval, rozhodnutí však považuje za jasné rozhodnutí předsedy vlády. „Demisí předsedy vlády končí celá vláda,“ zakončil tiskovou konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …