Šok a strach. V Minsku se má jednat, my však nahlížíme na frontu mezi obyčejné lidi

11.02.2015 10:19

Ukrajinský deník Kyiv Post a americký deník New York Time včera přinesly reportáže z Děbalceva, Kramatorsku a Mariupolu, jejichž obyvatelé žijí v každodenním strachu o své životy. Děbalcevo je prakticky ze všech stran obklíčeno separatisty. V Mariupolu se místní obávají, že na jejich město zaútočí rebelové v nejbližších dnech.

Šok a strach. V Minsku se má jednat, my však nahlížíme na frontu mezi obyčejné lidi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Ukrajinský deník Kyiv Post informuje o útoku na vojenské velitelství nacházející se ve městě Kramatorsk. Při ostřelování bylo za včerejšek usmrceno osm civilistů a dalších 31 bylo zraněno. „Separatisté s největší pravděpodobností použili raketomety Smerč nebo Uragan. Byly vyrobeny v Rusku a jejich dosah je až 130 km,“ cituje deník guvernéra Doněcké oblasti Alexandera Kichtěnka. Mluvčí generálního štábu Vladislav Selezněz obvinil separatisty, že součástí Smerč byla i zakázaná kazetová munice. „Naši experti nyní pracují v místě zásahu a již potvrdili, že tam našli stopy po kazetové munici,“ sdělil ukrajinskému deníku Selezněz.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Obyvatelé Kramatorsku jsou útokem šokováni, protože jejich město se nachází spoustu kilometrů od přední bojové linie a ukrajinská armáda osvobodila od povstalců město již vloni v červenci. Útok byl zahájen včera kolem poledne ve městě Horlivka, které se nachází asi 80 km od Kramatorsku. Nejprudší boje však probíhají v Děbalcevu, kde se podařilo separatistům obklíčit ukrajinské vojáky. Ruslan Petrenko, dobrovolník, jenž se podílí na zásobovaní ukrajinské armády, informoval Kyiv Post, že již byly uzavřeny veškeré humanitární koridory směřující do města. Šéf lékařského oddělení v Děbalcevu Igor Ilkiv zase telefonicky potvrdil prudký nárůst počtu obětí v oblasti.

Boje však neprobíhají jenom v samotném Děbalcevu, ale i v okolních vesnicích. Guvernér Luhanské oblasti Genadij Moskal zmiňuje na svém Facebookovém profilu boje ve čtrnáct kilometrů vzdáleném Čornyguně. „Probíhají tady boje o každý dům. Místní obyvatelé jsou uvězněni ve sklepích a nacházejí se pod neustálým bombardováním. Nemají žádnou možnost, jak opustit vesnici. Obávám se, že tu hrozí rozsáhlá humanitární katastrofa,“ napsal Moskal.

K dalším městům těžce zkoušeným probíhajícím vojenským konfliktem bezesporu patří Mariupol, ze kterého přináší obsáhlou reportáž včerejší internetové vydání amerického deníku New York Times. Před třemi týdny jedna z raket Grad zasáhla zdejší tržiště a usmrtila 31 lidí. Nad městem se neustále vznáší hrozba dalšího útoku povstaleckých bojůvek. „Tvrdili nám, že obrana města je téměř dokonalá. Nedávno jsme však poznali, že tomu tak v žádném případě není,“ říká ředitel základní školy, kam v současné době dochází jen asi 60 % dětí z původní kapacity, Viktor Perkov. „Ve vzduchu jsou cítit obavy a strach. Chodí ke mně každý den lidé a obávají se, že brzy přijde další útok,“ přidává se starosta města Jurij Chotlubej.

celý text v angličtině najdete ZDE

Zatímco místní obyvatelé si nejsou jistí, jestli se může Mariupol ubránit další ofenzivě, dobrovolníci z Azovského praporu zůstávají plní optimismu. „Loni v září byl obranný val kolem Mariupolu skutečně mizerný. Převzetí města povstalci jsme zabránili jen s velkým štěstím. Nyní je ovšem situace odlišná a obranné linie fungují velmi dobře. Jsem skutečně přesvědčen, že nyní máme dostatek sil a dobré podmínky k tomu, abychom město před separatisty ubránili,“ říká bývalý aktivista a nyní člen Azovského praporu Andrej Dzindza.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…