Šok po sestřelu letadla: Novinářka Petra Procházková má strach. Co když...

21.07.2014 7:06

Rusko dopustilo tuto tragédii jen proto, že nějakým lumpům dalo do rukou raketový klacek. Ještě že to nebyl klacek jaderný, cituje slova komentátorky a spisovatelky Julie Latyninové v souvislosti s pádem malajsijského letadla redaktorka Lidových novin Petra Procházková. Ta ve svém článku vznáší hned několik znepokojujících otázek.

Šok po sestřelu letadla: Novinářka Petra Procházková má strach. Co když...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující viní Rusko ze sestřelení malajsijského civilního letadla

Procházková označuje současný stav za krajně varovný. „Co když se příští vzpoura ve jménu boje za práva Rusů žijících kdekoliv na planetě vymkne kontrole Kremlu a vzbouřenci se zmocní už ne raket Buk, ale třeba jaderné elektrárny, či dokonce nosičů a náloží jaderných? A má prezident Ruska Vladimir Putin na východoukrajinské separatisty ještě takový vliv, aby je dokázal zastavit, když budou mířit na další civilní cíl?" ptá se redaktorka LN.

Podle komentátorů by prý mohl válku zastavit okamžitě, ale za cenu obrovských ztrát. Tou největší by byla ztráta víry v sebe sama jako muže, který nikdy a za žádných okolností neustupuje ani neprohrává. Navíc proruská média stále svalují vinu za pád letadla na Kyjev a shodují se, že Putin za nic nemůže. Jak ale Procházková podotýká, ruský prezident přece jen svou rétoriku mění. Příkladem budiž jeho slib německé kancléřce Angele Merkel, že bude nápomocen vyšetřování pod dohledem Mezinárodní organizace civilního letectví.

Vše k tématu sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Putin může zachránit Rusko pokorou

Ruská média, jak píše redaktorka, ukazují i na důsledky letecké katastrofy pro Rusko. Svět se proti němu prý spolčí, sankce budou tvrdší, vztah k Rusům se změní. To ale nepocítí Putin, jen běžní Rusové.

Jak tedy zachránit situaci? Podle akademika Alexeje Arbatova to lze pouze pokorou. „Rusku možná nezbude než se smířit s možností, že rebelové sestřelili letoun ze zbraně dovezené z Ruska či Krymu, za pomoci ruské armády i pohraničníků. Pak už je jediná cesta - kát se a přerušit styky se separatisty, stáhnout svá vojska od ukrajinských hranic," píše Procházková.

To by ale podle ní byl moc ideální a zároveň krajně nepravděpodobný vývoj. Jak Arbatov uvádí, svět je možná blízko nové studené válce. V každém případě prý ale Putin už nikdy nebude v situaci, kdy svým hlubokým pohledem oslňoval západní lídry, ti mu už nikdy nebudou důvěřovat. Část ruské veřejnosti podle Procházkové začíná pochybovat, že Kreml rozbouřenou situaci na Ukrajině zvládne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…