Šok v Bruselu po rakouských volbách. A možná vám uniklo, jaká slova vypustil Juncker

25.05.2016 8:31

Mladá fronta Dnes a Lidové noviny si společně posvítily na „pravicové populisty“. Známý komentátor Luboš Palata zveřejnil ve svém článku varování, ve kterém je předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nazval „obtížnými strávníky“ a slíbil jim, že se s nimi vypořádá, a v Lidových novinách pak zveřejnili text o tom, jak německá Alternativa pro Německo, jedna z těchto stran, začala populisticky kritizovat islám.

Šok v Bruselu po rakouských volbách. A možná vám uniklo, jaká slova vypustil Juncker
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na spolkového prezidenta Rakouska Norbert Hofer.

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Luboš Palata, komentátor dříve známý pod přezdívkou „Středoevropan“, se nově stal zpravodajem MF DNES v Bruselu. A tam prý sleduje velký šok po rakouských prezidentských volbách. Brusel prý zejména vyděsilo, že bez tří desetin procenta polovina Rakušanů hlasovala proti Evropské unii, pro „extrémně pravicového“ Norberta Hofera.

Brusel prý před druhým kolem dělal co mohl, aby podpořil bývalého předsedu Zelených Alexandra Van der Bellena. „S pravicovými populisty není ani diskuse, ani dialog možný,“ vzkázal na adresu jeho soupeře Hofera. Rakouská média si jeho slov samozřejmě všimla, jenomže „nedoporučení“ předsedy Evropské komise mělo přesně opačný efekt.

Brusel si prý začíná uvědomovat, že roste „pravicový populismus“, ale ještě neví, co s ním. Palata cituje bonmot, který byl vrcholem kreativity předsedy Evropské komise Junckera: „Musíme se vypořádat s mnoha obtížnými strávníky,“ vzkázal na adresu těchto stran.

Politici ze všech stran politického spektra ale kritizují především Brusel, který není schopen najít jiné řešení, než „více integrace“ a lidem to začíná vadit. Už i sám Juncker prý nedávno připustil, že „udělali jsme chybu, když jsme přespříliš regulovali a zasahovali příliš do každodenních životů našich spoluobčanů“.

Změny se však nechystají. Jak poznamenává Palata, jediné, co v Bruselu zatím udělali, je to, že začali zkoumat, nakolik je „extrémní pravice“ placená z Ruska.

V Lidových novinách se pak obsáhle věnují jedné ze stran „extrémní pravice“ – německé AfD. Alternativa pro Německo prý po ustálení přílivu běženců začala strašit přímo islámem. Jako důkaz byl uveden krach schůzky mezi předsedkyní AfD Frauke Petryovou a zástupci německých muslimů. Z dalšího líčení sice vyplynulo, že důvodem byla neochota muslimů omluvit se za přirovnání AfD k nacistům, ale nic to prý nemění na faktu, že „Alternativa“ je protiislámská. Dokonce se spekuluje, že roztržka s muslimy je od předsedkyně Petryové plánovaným krokem.

Jako důkaz předkládají Lidové noviny některá vystoupení na programové konferenci strany, kde někteří delegáti islám kritizovali. Nakonec sice byla do programu prosazena pouze stručná poznámka „islám k Německu nepatří“, ale podle Lidových novin je smýšlení straníků zřejmé.

Pak ještě přidali několik citátů předsedkyně Petryové, jako že „východiska islámu ustrnula v sedmém století“.

Nakonec Lidové noviny uzavírají, že kritika islámu je dalším z populistických témat AfD poté, co začala slábnout migrační vlna, kterou strana strašila vloni a získala díky tomu až čtvrtinu hlasů v zemských volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…