Šok v Itálii: Skoro polovina lidí chce vystoupit z EU

04.06.2016 21:01

Přestože je Itálie zakládajícím členem Evropské unie, je nyní jednou z nejeuroskeptičtějších zemí v celém 28členném bloku. S odvoláním na italskou odnož celoevropského serveru Local o tom informoval web Českého rozhlasu.

Šok v Itálii: Skoro polovina lidí chce vystoupit z EU
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Postoj Italů ukázal průzkum britské agentury Ipsos Mori provedený v osmi evropských zemích. Z Evropské unie by dnes chtělo vystoupit 48 % Italů, zatímco ještě v roce 2010 jich bylo s členstvím spokojeno 73 %.

Už v březnu zjistil italský průzkum agentury Demo, že z EU by vystoupila třetina Italů. Není to nic překvapivého, protože v posledních pěti letech podnikla celá polovina italských politických stran protievropské kampaně.

Hlavním důvodem nepřátelství Italů k EU je ekonomika. Itálie se dodnes snaží dostat z recese a členství v unii je pro ni nevýhodné – přispívá do ní částkou o 4,3 miliardy eur vyšší, než dostává.

Celý text je ZDE

Jak server Local dále uvádí, roli hraje i rétorika politických stran. Hnutí pěti hvězd, které v roce 2008 založil komik a herec Beppe Grillo, je ostrým kritikem evropské fiskální politiky, i když jeho celkový postoj k EU je nejasný.

Hnutí je v Itálii druhou nejpopulárnější stranou a slibuje voličům, že jestli někdy vytvoří vlastní vládu, odvede Itálii z eurozóny. To se Italům líbí, protože stále s láskou vzpomínají na liru. Podle nich se s přijetím eura v roce 2002 ceny přes noc zdvojnásobily a nikdy už neklesly. Lidem se dnes daří mnohem hůř než v dobách liry.

Protievropské nálady přiživují i další faktory v čele s uprchlickou krizí. Zatímco v roce 2013 přišlo do Itálie 42 tisíc běženců, o rok později jich bylo 170 tisíc a loni 150 tisíc. A italská vláda marně žádá Evropskou unii o společné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…