Šok ve francouzském hlavním proudu. Proti Le Penové nefungují věci, na které všichni sázeli

28.04.2017 11:22

Prezidentská kampaň Marine Le Penové a Emmanuela Macrona je v plném proudu a oba kandidáti na úřad francouzského prezidenta si navzájem neberou žádné servítky. V kampani si dle nezávislých pozorovatelů zatím vede překvapivě lépe Le Penová.

Šok ve francouzském hlavním proudu. Proti Le Penové nefungují věci, na které všichni sázeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Ačkoli je náskok Macrona stále vysoký, Le Penové se daří v její snaze líčit jej jako symbol stávajících pořádků. Samotná šéfka Národní fronty včera v rámci kampaně vyrazila za rybáři a slíbila jim za přítomnosti médií, že je bude bránit před stohy předpisů Evropské unie. „Dovolte mi, abych vás varovala před snahou Macrona zničit celou naši společenskou i hospodářskou strukturu,“ uvedla Le Penová poté, co se pochlubila čerstvě ulovenou chobotnicí. A reakce Macrona na sebe nenechala dlouho čekat.

„Madam Le Penová si šla zarybařit a jistě si ten výlet náležitě vychutnala,“ konstatoval ve výsměšném tónu někdejší ministr pro hospodářství v socialistické vládě prezidenta Hollandea s tím, že odchod Francie z Evropské unie by pro domácí rybolov znamenal konec. „Nezávislý socialista“ Macron v rámci kampaně zavítal na pařížské předměstí, kde žije mnoho rodin původem z afrického kontinentu a panuje tam vysoká nezaměstnanost i kriminalita.

S místní mládeží si Macron zahrál fotbal a poté z většiny případů levicové voliče nabádal, aby se nenechali obelhávat Le Penovou. Jak píše agentura Reuters, oba kandidáti mají přibližně deset dní na to, aby si dokázali na svoji stranu naklonit přibližně 55 % voličů, kteří hlasovali v prvním kole pro jiné kandidáty. Ačkoli Macrona podpořila většina z jeho rivalů, levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, který získal téměř 20 %, něco takového odmítl.

Stejně tak může Le Penová doufat v část hlasů voličů, kteří volili konzervativce Francoise Fillona. Toho si je osmačtyřicetiletá dcera zakladatele Národní fronty vědoma. Proto také dle Reuters zvolila vůči Evropské unii poněkud smířlivější tón. Nicméně na svém odporu vůči masové migraci si trvá. „Chcete masovou migraci zastavit, nebo v ní pokračovat?“ ptala se asi tří tisíc svých posluchačů, z nichž většina odpověděla, že si přejí migraci omezit.

Zpravodajský server France24 se soustředí na možnou podporu Le Penové ze strany Mélenchona. „Ke zděšení mnoha pravicových i levicových politiků Mélenchon nevyzval své voliče k podpoře Macrona. Tímto způsobem se rozpadla téměř posvátná tradice politického mainstreamu v boji proti Národní frontě. Místo toho se chystá v táboře podporovatelů Mélenchona nezávazné hlasování, po kterém by mělo být jasnější, jestli má u nich větší šanci Macron či Le Penová,“ píše server.

„Ve svém úterním rozhovoru se snažila Le Penová sama sebe vykreslit jako kandidáta lidu, zatímco Macrona označila za loutku oligarchů a submisivního kandidáta, za jehož prezidentování by se Francie stala poslušným vazalem Evropské unie, Německa i Spojených států,“ uvádí France24 s tím, že program Le Penové se s vizí Mélenchona v mnohém shoduje. Zásadní rozdíl však panuje v postojích k migraci. Jestli jej dokážou příznivci levicového radikála překonat, ukáže až příští úterý, kdy budou zveřejněny výsledky interního průzkumu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…