Sokolové na nože: Kvůli novému občanskému zákoníku se přou o miliardy

18.01.2015 8:45

Uvnitř České obce sokolské to vře a to kvůli úpravám, které byli v obci provedeny kvůli novému občanskému zákoníku. Část sokolů tvrdí, že se ve slavné organizaci zavádí vůdcovský princip, s jehož pomocí chce pražské vedení ovládnout majetek v hodnotě až deset miliard korun.

Sokolové na nože: Kvůli novému občanskému zákoníku se přou o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Podle informací serveru Týden.cz mezi sokoly zuří spor o majetek. Na jedné straně stojí např. Bohuslav Bubník, jehož dědeček byl také členem organizace a pomáhal odbojářům proti nacistům. Byl dokonce zadržen, mučen a jako jeden z mála přežil. I to prý pana Bubníka vede k tomu, že dnes bojuje za zachování takového České obce sokolské, jak ji znali naši předci.

"Můj děda byl jedním z mála, kdo přežil, přestože ho zatklo gestapo a několik týdnů vyslýchalo a mučilo. To je také odpověď na to, proč dělám to, co dělám. Jde mi o to, zachránit Sokol tak, jak ho předci založili," říká Bubník, jednatel Tělocvičné jednoty Sokol v Mělníku.

Všechno začalo v roce 2013, kdy se schvalovaly nové stanovy Sokola, jenž měly organizaci připravit na příchod nového občanského zákoníku. Jenže podle pana Bubníka se měla moc přenést odspodu na nejvyšší vedení, které tak údajně chtělo získat větší moc nad majetkem společenství, nad tělocvičnami či hřišti v celkové hodnotě asi deset miliard.

Vedení Sokola ale podobnou interpretaci důrazně odmítá. Spory se už přesunuly i před soudy. Obrátily se na ně oba tábory. Více informací se dočtete v pondělním vydání časopisu Týden.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…