Šokující čísla z Drábkova úřadování: Výplata dávek se po "úsporách" třikrát prodražila

09.09.2013 16:49

Podle informace Nejvyššího kontrolního úřadu zaplatilo ministerstvo práce a sociálních věcí za systém výplat sociálních dávek na místo pěti set milionů jednu a půl miliardy korun českých!

Šokující čísla z Drábkova úřadování: Výplata dávek se po "úsporách" třikrát prodražila
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

Nejvyšší kontrolní úřad zkoumal přínosy a náklady zřízení Úřadu práce ČR, vzniklého sjednocením sedmdesáti samostatných místních úřadů práce. Zároveň prověřoval i nový informační systém na výplatu sociálních dávek. Uvedl to dnes zpravodajské stránky Prvnizpravy.cz.

Od zřízení jednotného ústředního Úřadu práce ČR k 1. dubnu 2011 MPSV, v jehož čele stál ministr „vlády rozpočtové odpovědnosti“ Jaromír Drábek (TOP 09) slibovalo úsporu ve výši 200 milionů korun ročně. V roce 2011 skutečně vybrané provozní náklady oproti roku 2010 klesly o 229 milionů korun, ovšem dle zjištění NKÚ se do této úspory promítlo i plošné snížení tabulkových mezd zaměstnanců Úřadu práce ČR o dva platové stupně nebo zrušení 1 899 systemizovaných pracovních míst. Původně se ovšem počítalo s úsporou 539 míst. Od ledna 2012 došlo v souvislosti s převzetím výplaty nepojistných sociálních dávek dříve spravovaných místními úřady práce k nárůstu o 1 953 systemizovaných pracovních míst.

Jak výše zmíněno, NKÚ se zabýval i informačním systémem na výlatu sociálních dávek. MPSV stále využívá aplikační programové vybavení pro výplatu státní sociální podpory, za které zaplatilo v kontrolovaných letech 2011 a 2012 celkem 681 milionů korun.

K zajištění nového systému pak využilo MPSV rámcovou smlouvu, uzavřenou mezi Ministerstvem vnitra a poskytovatelem licencí k produktům společnosti Microsoft. MV na základě této smlouvy uzavřelo 15. července 2011 prováděcí smlouvu s poskytovatelem o produktech pro MPSV. Na základě této půdovní smlouvy mělo MPSV zaplatit za poskytnuté licence 435 milionů korun. Dále bylo ovšem uzavřeno osm dodatků této smlouvy, jimiž byla cena navýšena na dvě miliardy korun. Služby měly dle znění původní smlouvy stát jen 107 milionů korun, dodatky však jejich cenu zvedly na 1,6 miliardy korun. Prováděcí smlouva byla uzavřena do konce roku 2015. Do konce loňského roku podle ní MPSV uhradilo 825 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …