Šokující následky Řecka: Levice této staré velmoci uvažuje o vystoupení z Evropské unie

15.07.2015 9:21

Komentátor britského levicového deníku The Guardian Owen Jones konstatuje, že se britská levice obrátí proti Evropské unii. Levicoví komentátoři i politici ostře kritizují způsob, jakým političtí vůdci EU řeší řeckou krizi. Podle Owena by evropské levici prospělo, kdyby Velká Británie opustila EU.

Šokující následky Řecka: Levice této staré velmoci uvažuje o vystoupení z Evropské unie
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Všechno dobré v EU je na ústupu, naopak všechno zlé se dostává čím dál tím víc do popředí,“ cituje Jones glosu spisovatele a aktivisty George Monbiota a přidává odmítavý komentář dalšího levicového komentátora, tentokrát z magazínu The Observer Nicka Cohena. „Když tak vidím, jakým způsobem se Německo zachovalo k Řecku, jsem skutečně znechucen. Ukazuje se nyní, že EU je po právu zobrazována jako krutá, fanatická a hloupá instituce.“ Owenova kolegyně z The Guardian Suzanna Mooreová se zase ve svém komentáři ptá, jak může levice podporovat to, co se v Evropské unii nyní děje. „Evropská unie? Nikoli v mém jménu,“ napsala Mooreová. Jak Owen uvádí, podobné euroskeptické postoje nyní zastává v soukromí i mnoho labouristů a členů skotské nacionalistické strany.

Počet nespokojených příznivců levice s fungováním EU stále roste. Fakticky však jde o znovuzrození, protože kritické hlasy se z levé strany politického spektra v menší míře ozývaly již před vstupem do EHS. Tedy v době, kdy konzervativci v čele s Margaret Thatcherovou naopak horovali pro členství,“ píše Owen. Levice se podle jeho názoru v 80. letech domnívala, že nebude možné provádět sociální reformy bez Bruselu. „Tento optimismus však vyprchává, když představitelé a příznivci levice vidí, jak EU fakticky dohnala svými kroky Řecko k ekonomickému kolapsu. To francouzské a německé banky nezodpovědně půjčovaly Řecky peníze a posléze jen ony samy těžily ze záchranných balíčků, nikoli samotné Řecko,“ konstatuje Owen.

Podle Owena EU v čele s Německem zničila řeckou suverenitu a premiéra země Alexise Tsiprase podrobila „rozsáhlému duševnímu waterboardingu“. Zmiňuje také tweet slovenského vícepremiera Petera Kažimíra, který jej sice později smazal, ale měl prý pravdu, když dohodu popsal jako totální rozdrcení povstání. „Nepříjemnou pravdu také zmínil bývalý poradce Evropské komise Philippe Legrain, když si postěžoval, že Německo se stalo evropským hegemonem, který nebere v potaz ani námitky Francie. Euro vyhovuje především Německu, jelikož slabé euro je požehnáním pro jeho export, na němž závisí ekonomika země. Chudým zemím však naopak euro brání, aby získaly větší konkurenceschopnost,“ tvrdí Owen.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Mezi další hříchy EU řadí Owen zasahování do vnitřních záležitostí jednotlivých členských států. „Političtí vůdcové EU mají podíl na odchodu Berlusconiho vlády, stejně tak vydírali Irsko a Portugalsko. K tomu musíme zmínit Transatlantickou dohodu o obchodu a partnerství (TTIP), která se vyjednává netransparentně v zákulisí. Nejenom, že dohoda ohrozí ekologické normy, ale především poskytne nadnárodním korporacím snadnější možnost žalovat vlády. Bude k tomu stačit podezření, že vlády nějakým způsobem ohrožují jejich zájmy,“ kritizuje Owen a obává se, že TTIP mimo jiné také umožní privatizaci britského zdravotnictví, a naopak znemožní jeho zestátnění.

Pojďme se o našich obavách bavit napřímo a bez obalu. Možná budeme coby kritici EU srovnáváni s xenofoby a nacionalisty z pravice, protože právě tvrdá kritika evropských institucí je považována za typický rys krajní pravice. Ale to by nás nemělo zastavit. Právě proto bychom měli spustit svoji vlastní kritickou kampaň a přijít s vlastními argumenty. Odchod z Evropské unie může být vnímán jako zrada evropské levice. Odchod Velké Británie z EU by však naopak evropské levici pomohl. Německo totiž nehodlá ustoupit ze svých pozic, které mu absolutně vyhovují. Pokud se však ukáže, že právě Německo je příčinou rozpadající se EU, posílí to argumenty těch, kteří proti současnému staví protestují,“ uzavírá Owen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…