Šokující odhalení v kauze vraždy slovenského novináře. Nafingoval švagr policejního prezidenta loupežné přepadení?

15.03.2018 10:35

Okolo vraždy slovenského novináře se objevují téměř den co den nové informace. Naposledy byl zatčen italský podnikatel Antonino Vadala, i když kvůli podezření z jiné trestné činnosti. Deník Nový Čas přinesl odhalení, že švagr policejního prezidenta a vlivný byznysmen napojený na slovenské vládní politiky mohl nafingovat loupežné přepadní vlastního pancéřového vozu.

Šokující odhalení v kauze vraždy slovenského novináře. Nafingoval švagr policejního prezidenta loupežné přepadení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před slovenským velvyslanectvím v Praze za nezávislé a důkladné vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky a za vznik nové a důvěryhodné vlády

Šest let mlčení skončilo. Policisté v září 2012 oznámili, že zabránili ozbrojenému přepadu pancéřového auta s penězi při Staré Turé. Dagmar Vincentová už léta trpí, protože její syn Ondrej si odpykává trest za přepadení auta společnosti Bonul, které údajně převáželo 500 000 €. Společnost Bonul patří vlivnému podnikateli Miroslavu Bödörovi, který je v úzkém kontaktu s představiteli slovenské vládní strany Směr. ParlamentníListy.cz se už Bödörovi a aktivitám jeho společnosti, která se chce etablovat i v České republice, věnovaly ve dvou článcích. Bödör je švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara a novinář Ján Kuciak o jejich spojenectví a možných benefitech z něj plynoucích psal.

Nezávislý deník Nový Čas zveřejnil, že podle důkazů, které má Dagmar Vincentová k dispozici prý už šest let, k žádnému přepadu pancéřovaného auta nedošlo, vůz žádné peníze nepřevážel a všechno byl jen zinscenovaný podvod, za kterým stojí majitel firmy Bonul Miroslav Bödör, tvrdí deník Nový Čas. Za fingovanou loupež si podle informací matky a jejího právního zástupce rozdělili policisté vysoké odměny. Jedním z bonusů bylo i to, že Bonul získal lukrativní zakázku na převoz bankovních peněz na Slovensku. Akce měla krycí název Gargamel. O zakázku podobného typu Bödörova společnost usiluje i v České republice u České spořitelny.

Podle Dagmar Vincentové se její syn Ondrej spolu se dvěma kamarády dali přesvědčit policejním svědkem Martinem Szitásem k tomu, aby se před šesti lety zúčastnili přepadení auta Bonulu, které mělo převážet 500 tisíc eur. Sehnali si zbraně a stáli v autě na parkovišti ve Staré Turé a čekali, zda má Szitás pravdu a auto s penězi jezdí po této trase. Hloupost, ke které bláznivé kluky umluvil policejní informátor z telefonu patřícímu majiteli firmy Bonul Miroslavu Bödörovi,“ řekla Novému Času matka Ondreje Dagmar Vincentová.

Místo peněz přijelo komando

Žádné auto s penězi ale nepřijelo, zato mladíky překvapilo policejní komando, které jim zatarasilo cestu a všechny vytáhlo na zem. Tři policie obvinila z pokusu o loupež a soud jim vyměřil patnácti až dvacetileté tresty. Matka odsouzeného Ondreje však tvrdí, že žádné auto nepřepadli a nikde ani nemělo být žádných 500 tisíc eur. „V té době firma Bonul neměla smlouvu na převoz peněz a neměla ani zaměstnance. Policejní informátor Szitás, který měl být jejím zaměstnancem, byl v době přepadu firmy vedený na úřadu práce. A je to on, kterého později u soudu usvědčila nahrávka, že ho policie nutila, aby našel nějaké hlupáky, kteří se k fiktivnímu přepadu auta dají přemluvit, cituje Nový Čas Dagmar Vincentovou.

Podle právního zástupce odsouzeného Ondreje Vincenta si díky zinscenovanému přepadu rozdělilo několik policistů vysoké odměny a společnost Bonul získala lukrativní zakázku na převoz bankovních peněz po celém Slovensku. „K tomuto byznysu přišli podvodem. Stojí za ním švagr policejního prezidenta Tibora Gašpara Miroslav Bödör, vlivný nitranský podnikatel napojený na Směr. To kvůli němu byl můj syn nespravedlivě odsouzen za přepadení auta, které se nikdy nestalo,“ řekla dále Novému Času nešťastná žena.

Slova matky potvrdil pro Nový Čas i advokát Jozef Uj, který se obrátil dopisem na kriminální policii v Trenčíně s oznámením o podezření z trestného činu. Uvedl v něm například, že předseda senátu soudu nejdříve uložil povinnost Bödöra vyslechnout, aby vysvětlil, jak je možné, že svědek spolupracující s policií telefonoval obžalovanému z jeho privátního telefonu. K jeho výslechu však nedošlo.

Advokát vyjádřil i údiv nad tím, že soud vůbec nevzal v úvahu, že v době údajného přepadení neměla firma Bonul žádnou smlouvu na převoz peněz. Advokát se nyní obrátil dopisem na ministryni spravedlnosti Lucii Žitňanskou, ve kterém ji žádá o obnovu trestního řízení ve věci odsouzení za pokus loupeže. „Je škoda, že fond na odměny pro informátory a stejně tak odbor zvláštních operativních činností je bez jakékoliv kontroly, tedy ani ze strany branně-bezpečnostního výboru Národní rady Slovenska,“ dodává Uj v dopise ministryni.

Deník Nový Čas požádal o vyjádření i majitele firmy Bonul Miroslava Bödöra. Ten to ale odmítl. „V současné situaci, kdy média zveřejňují vedle korektních i mnoho zkreslujících a nepravdivých informací souvisejících s mou osobou, jakož i s činností společnosti Bonul, nemám zájem na poskytnutí rozhovoru,“ zareagoval na nabídku novinářů. Dodal, že vůči všem dosud uveřejněným nepravdivým informacím, schématům a konstrukcím, které se týkají jeho osoby, rodinných příslušníků či firmy Bonul, bude reagovat formou trestních oznámení.

Ještě předtím, než Nový Čas zveřejnil výše uvedené informace, slovenská policie na základě evropského zatykače zadržela italského podnikatele Antonina Vadalu, o kterém zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak psal. Informovala o tom slovenská generální prokuratura, zatykač vydal soud v Benátkách.

„Evropským zatýkacím rozkazem žádá italský soud o vydání Antonina V. k trestnímu stíhání do Itálie pro drogový trestný čin spáchaný organizovanou zločineckou skupinou s nadnárodní působností,“ citoval portál noviny.sk vyjádření generální prokuratury. Zajištění Vadaly bylo součástí mezinárodní akce, při které bylo zadrženo 17 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…