Šokující příběh: Zemřel občan, kterému prý VZP odmítla hradit léčbu rakoviny. Než to soudy rozhodly, bylo už pozdě

14.11.2017 10:02

Advokátní kancelář Ondřeje Pecáka zveřejnila smutnou informaci, že zemřel Miroslav Červenka mladší, muž, jenž se s pomocí advokátní kanceláře soudně bránil proti neochotě Všeobecné zdravotní pojišťovny mu uhradit odborně doporučenou léčbu agresivní formy rakoviny z veřejného zdravotního pojištění, píše se na webu kanceláře. Do celé kauzy byl zapojen i Nadační fond pomoci Karla Janečka, informuje web Pravonalecbu.cz.

Šokující příběh: Zemřel občan, kterému prý VZP odmítla hradit léčbu rakoviny. Než to soudy rozhodly, bylo už pozdě
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mirek podle webu Pravonalecbu.cz onemocněl vzácným sarkomem a VZP odmítla hradit nejlepší dostupnou léčbu, jež rodinu vyšla až na milion korun.

Původní text ZDE

„Dokud se nám nepodaří soudy přesvědčit, aby nám poskytly judikaturu (do doby změny zákona nebo systému), z níž jasně poplyne, že při pochybnostech nebo sporu pojišťovny a odborníka – ošetřujícího lékaře se má postupovat ve prospěch nemocného a výjimky mají být udělovány bez prodlevy, nebude úsilí naší kanceláře u konce,“ píše se dále na webu advokátní kanceláře. Jak autoři dodávají, v boji s touto hroznou nemocí se bohužel příliš často nevyhrává. 

„Ale pokud v našem právním řádu je ustanovení, které má nemocným pomoci, pak tu pojišťovny nejsou od toho, aby nemocným házely klacky pod nohy v boji o život,“ dodává se na webu.

Nemoc Mirka Červenky se projevila v listopadu loňského roku, kdy začal kašlat krev. „Šel jsem samozřejmě do nemocnice, kde mi rentgen objevil tři kulovité stíny na plicích. Po dalších provedených vyšetřeních se zjistilo, že ložisko nádoru neleží v plicích, tam jsou metastáze, ale v lýtku a jde o sarkom měkkých tkání. Jedná se o poměrně vzácné onemocnění. A narazil jsem na problém s úhradou nákladné léčby z prostředků všeobecného zdravotního pojištění,“ popsal příběh na webu PravoNaLecbu.cz.

Jak dodal, problémem je, že biologický lék Lartruvo, jenž je jednoznačně nejlepší variantou onkologické péče a pro léčbu byl schválen od října 2016, odmítla VZP hradit kvůli nákladnosti léku. Hradil si jej tedy sám, s rodinou, za tři měsíce jej léčba vyšla na téměř 600 tisíc korun.

Původní text ZDE

„Po dohodě s paní doktorkou MUDr. Kateřinou Kopečkovou, která je přední odbornicí pro vzácná onkologická onemocnění, jsme podali žádost o úhradu, ale tu VZP zamítla. Paní doktorka napsala odvolání, ale VZP je opět zamítla,“ dodával Mirek.

21. července pak Městský soud v Praze dle tvrzení advokáta rozhodl tak, že rozhodnutí pojišťovny se zrušuje a věc se vrací k dalšímu řízení proto, že pojišťovna nevyžádala objektivně potřebné podklady k rozhodnutí. Jen před pár dny, 24. října, pak VZP znovu rozhodla a znovu zamítla odvolání proti zamítavému rozhodnutí o žádosti o úhradu léčby z veřejného zdravotního pojištění.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …