Šokující průzkum: Drtič Babiš zrychluje, růst SPD i ODS. Piráti padají a KDU-ČSL a TOPka... Smutné

02.05.2019 12:15

V dubnu by se do Poslanecké sněmovny dostalo šest politických stran. KDU-ČSL na sedmém místě se ocitá těsně na volebním prahu pěti procent. ANO potvrdilo své silné postavení. Oproti lednovému průzkumu má dokonce o dvě procenta více. Rostou však také SPD a ODS.

Šokující průzkum: Drtič Babiš zrychluje, růst SPD i ODS. Piráti padají a KDU-ČSL a TOPka... Smutné
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

ODS dokonce poskočila na druhé místo, kdy předstihla Piráty. ODS má 13,2 procenta, Piráti 11,1 procenta. Oproti lednovým 15,7 procenta je to výrazný propad. Na místo čtvrté se dostala SPD s 9,8 procenty a zdá se, že u ní před evropskými volbami sílí protestní odhodlání. V lednu totiž měli okamurovci jen 7,7 procenta.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

V závěsu jsou komunisté, následováni sociální demokracií. STAN a TOP 09 zůstali pod pětiprocentním prahem. STAN má jen 3,3 procenta, TOP 09 3,7 procenta. Pod čarou by zůstali také lidovci s 4,9 procenta. Přepočet na mandáty ještě zdůraznil současnou dominanci ANO. Motivace k volební účasti není příliš silná.

Předkládaný volební model STEM vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.

 
 
 
Při dotazu, zda se respondenti chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovědělo kladně 57 %, záporně 25 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 18 % dotázaných. Volební motivace je v dlouhodobém srovnání spíše slabší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…