Šokující slova zkorumpovaného soudce: Co bychom byli blbí, vyděláváme. Nejsme ale nenažraní

12.03.2014 7:08

Jičínský soudce Theodor Petryšín je poslední týdny v paradoxní situaci. Soudí svého bývalého kolegu Josefa Knotka z okresního soudu v Litoměřicích. Tomu hrozí až deset let vězení, neboť je prvním soudcem, který se sám dostal před soud za korupci. Klíčovým důkazem jsou odposlechy z jeho kanceláře, mající obvykle děsivě třeskutý nádech.

Šokující slova zkorumpovaného soudce: Co bychom byli blbí, vyděláváme. Nejsme ale nenažraní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

MF Dnes mimo jiné popisuje, jak se v září 2011 u litoměřického soudce Knotka objednal jeden jeho známý. Řešili případ muže, obžalovaného pro pomluvu. Případ soudil právě Knotek, a obžalovaného nakonec osvobodil. Jeho rozhodnutí bylo naprosto důvodné, protože v průběhu řízení svědci měnili výpovědi. Přesto plánoval za své rozhodnutí zkasírovat „poděkování“.

Z odposlechů je mimo jiné doloženo, jak se známým plánují, že osvobozenému muži řeknou, že zásluhou soudce Knotka se státní zástupce nemohl odvolat. „Byla by slušnost poděkovat,“ shrnul v odposlechu jednání Knotek.

Knotek podle MF Dnes manipuloval s řízením častěji. Například u muže, jemuž za řízení bez řidičáku hrozilo překlopení vícero podmíněných trestů v „tvrdé“ vězení, zkrátka příslušný spis schoval do skříně ve své kanceláři a vytáhl jej, až podmínka vypršela.  

Jindy však s lidmi stojícími před soudem naopak soucítil. V případě muže, který žádal zkrácení trestu zákazu řízení auta, společně s přímluvcem dumali, jaká je optimální „cena“ za jeho rozhodnutí. „Zase nejsme nenažraní. Kolik bys to viděl,“ ptá se soudce. „Ať ti dá šest litrů a máme každý tři, ju? To je slušné tady za to. A já to uspíším,“ plánuje Knotek, načež se společně s návštěvou shodnou, že více už by „bylo moc“.

O své provize se ale Knotek též dělil s personálem soudu. Kamery, nasazené do jeho kanceláře na čtyři měsíce v roce 2011 mimo jiné zaznamenaly, jak předává balíček peněz zapisovatelce. Ta se svěřuje, že jí udělal radost, načež se jí dostane poučení: „Co bychom byli blbí, vyděláváme. A kdybychom bývali možná řekli dvacet, třicet, tak to také přihráli,“ přemítá soudce Knotek.

Jeho obžaloba je výsledkem akce „Svíce“, kterou ještě před svým postupem na Vrchní státní zastupitelství v Praze rozjela Lenka Bradáčová. Soudce Knotek se v minulém roce kvůli své obžalobě vzdal taláru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …