Šokující údaj: Extrémní islamisté tvoří 50 procent rebelů proti Asadovi. Číslo každým dnem roste

21.10.2015 11:00

Americké úřady jsou dle NBC News stále více znepokojeny tím, jak se součástí syrské opozice stávají islámská extremistická uskupení. Opoziční Svobodná syrská armáda (FSA) je prý armádou jen podle názvu, ale ve skutečnosti ji tvoří malé sekulární, ale i radikální náboženské jednotky a zločinecké gangy.

Šokující údaj: Extrémní islamisté tvoří 50 procent rebelů proti Asadovi. Číslo každým dnem roste
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Počet vojáků Svobodné syrské armády odhadují ministr zahraničí John Kerry i senátor John McCain na asi 100 000. Oba shodně tvrdí, že je mezi nimi maximálně 10 až 15 % radikálů. „Většina uskupení bojujících proti Asadovi tvoří islámští bojovníci, ale jen malou menšinu z nich lze charakterizovat jako extremistickou,“ uvedly na dotaz NBC News příslušné americké úřady. S tímto tvrzením však nesouhlasí nejmenovaný vojenský představitel, který se vyjádřil pouze pod příslibem zachování anonymity. „Lidé v Pentagonu odhadují, že extrémní islamistické skupiny nyní tvoří více než 50 % povstaleckých sil a tento podíl se každým dnem zvyšuje,“ uvedl šokující údaje oslovený expert.

Velitelem FSA je bývalý armádní generál Asadovy armády Salim Idris, který k opozici přeběhl v červenci 2012. Jak ovšem NBC News na základě rozhovorů s některými bojovníky FSA uvádí, Idris a lidé z jeho nejbližšího okolí nejsou schopni provádět prověrky těch, kteří chtějí vstoupit do jejich řad. Tuto činnost obvykle provádí místní velitelé. „Veřejně Svobodná syrská armáda hlásá, že chce eliminovat Asada a vytvořit stát, kde budou tolerovány náboženské menšiny. Vrchní velitelé dále odmítají radikální postoje Al-Káidy či její odnože al-Nusrá a dalších teroristických uskupení. Jak ovšem nedávno Idris pro naši stanici poznamenal, tyto proklamace neznamenají, že by všechny frakce FSA považovaly západní mocnosti za své přátele,“ uvádí NBC.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Některé frakce FSA dle zjištění NBC svoji nenávist vůči Západu ani nijak neskrývají, aspoň co se týká sociálních sítí. Příkladem je islámská brigáda Al-Aksá, která na svém facebookovém profilu publikovala fotografii zobrazující její maskované džihádistické bojovníky pochodující od hořícího amerického Kongresu. Obavy o zachování stability uvnitř FSA jsou trvalé a klidu rozhodně nepřidaly poslední zprávy hovořící o bratrovražedné válce mezi FSA a radiálními povstaleckými skupinami. „Při jednom incidentu ve městě Rakka vypukly boje mezi skupinou napojenou na Al-Káidu a jednotkami FSA. Došlo při nich ke značným ztrátám na životech na obou stranách. Podle očitých svědků rozhodně nešlo o nějakou menší potyčku, ale o otevřený boj,“ zmiňuje NBC.

Radikálové zjevně tvoří podstatnou část FSA, což přiznávají i samotní umírnění členové syrské opozice. Navenek se od radikálů distancují, ale v soukromí dle NBC přiznávají, že jejích přítomnost v rámci jednotek Svobodné syrské armády je pro případný úspěch klíčová. „My je prostě potřebujeme, protože oni následují přístup džihádistických mučedníků. Nemají žádný problém s tím, když jsou tři čtyři z nich umučeni v rámci boje za jejich věc. A to i v případě, že se jedná o malou vojenskou operaci. Radikálové v řadách Svobodné syrské armády stojí vždy v první bojové linii, jsou velmi dobře vycvičeni a disponují kompletní výbavou. Občas připomínají stroje, které nepotřebují odpočívat,“ cituje americká zpravodajská televize nejmenovaného člena FSA.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …