Šokující výsledky čerstvého průzkumu. Odpůrci Donalda Trumpa budou bědovat, je to vážné

12.05.2016 10:44

Podle aktuálního průzkumu Reuters a Ipsos se razantně zvýšila obliba Donalda Trumpa mezi americkými voliči. Aktuálně vše nasvědčuje tomu, že jeho předpokládaný souboj o prezidentský úřad s demokratkou Hillary Clintonovou bude velmi těsný.

Šokující výsledky čerstvého průzkumu. Odpůrci Donalda Trumpa budou bědovat, je to vážné
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

Ještě před nedávnem přitom byla favorizována Hillary Clintonová, které předchozí průzkumy přisuzovaly náskok před Trumpem v rozmezí deseti až dvaceti procent. Poslední průzkum realizovaný na vzorku 1289 respondentů Reuters a Ipsos mezi minulým pátkem a tímto pondělím ukázal, že Trumpovy šance na konečné vítězství po faktickém získání republikánské nominace výrazně narostly.

Clintonovou by podle tohoto průzkumu podpořilo 41 % voličů a Trumpa jen o jedno procento méně. To je zatím nejtěsnější výsledek, jaký se v průzkumech za poslední měsíce objevil. Do doby před odstoupením republikánských uchazečů Rubia a Cruze dávaly mnohem vyšší šance porazit Clintonovou právě těmto dvěma politikům. Vše nasvědčuje tomu, že nakonec rozhodnou nerozhodnutí voliči, kterých je zatím devatenáct procent.

Celý text v angličtině je ZDE a ZDE.

Reuters přisuzuje poměrně znatelný nárůst podpory Trumpa právě odstoupení texaského senátora Teda Cruze ze souboje před několika dny. Jelikož se minulý týden odhodlal ke stejnému kroku poslední Trumpův republikánský vyzyvatel, guvernér z Ohia John Kasich, Trump již zůstává v boji o Bílý dům osamocen a postupně začíná získávat podporu i dříve jemu nepřátelsky naladěných republikánů.

„Jsem z výsledku tohoto průzkumu nadšený,“ cituje Reuters komentář Trumpa, zatímco z tábora Clintonové žádná bezprostřední reakce nepřišla. Volební stratég republikánů Dave Carney konstatoval, že průzkum jasně ukazuje zranitelnost Clintonové, která doposud o nominaci bojuje s vermontským senátorem Berniem Sandersem. „Pohybuje se v politice dlouhou dobu a i z toho důvodu teď najednou nemá vůbec nic jistého, byť si myslela opak.“

Politolog z University of Virginia Larry Sabato však i přesto tvrdí, že optimismus Trumpa a jeho příznivců je poněkud předčasný. „Trumpovy výroky na adresu mexických přistěhovalců a muslimů nenacházejí příznivou odezvu mezi voliči z řad národnostních menšin. Přitom výsledek těchto voleb ovlivní právě oni.“ Jak také dodává Reuters, názory voličů se ještě mohou do listopadových voleb změnit, protože na ně budou působit kampaně obou kandidátů v řádu stovek milionů dolarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…