Šokující výzkum: Devět Čechů z deseti jsou potomci přistěhovalců

17.06.2015 17:37

Většina Čechů nejsou Češi. S takovýmto objevem přišel server Aktuálně.cz na základě výzkumů pražské společnosti Genomac, která se zabývá genetickými testy.

Šokující výzkum: Devět Čechů z deseti jsou potomci přistěhovalců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zaměstnanec v laboratoři

Genomac loni nabídl mužům, že zjistí původ jejich prapředků. Využívají k tomu své databáze DNA a genetických znaků z chromozomu Y. Díky porovnání s mezinárodní databází dokázali odborníci určit, ve které části světa se vyskytují obdobné genetické znaky, píše Aktuálně.cz.

"Jen desetina lidí, kteří nám poskytnou svůj vzorek DNA, má své kořeny na dnešním území České republiky," uvedl Jan Zástěra z Genomaku, jenž od začátku testování získal od českých mužů téměř pět tisíc vzorků DNA. 

Na základě výsledků výzkumu se ukazuje, že 40 procent obyvatel Česka má shodné genetické znaky s jinými obyvateli slovanských zemí střední a východní Evropy. Z románských zemí pochází 25 procent obyvatel a 11 procent je z Balkánu. Jen deset procent znaků je shodných s obyvateli germánského původu.

  • Původní text čtěte ZDE.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …