Šokující zážitek italské pobřežní hlídky. Neuvěříte, co se dělo na lodi s tisícovkou uprchlíků

08.06.2016 20:46

Server britského deníku Daily Mail přináší informace o bezmála tisícovce uprchlíků, kteří dosáhli italských břehů. Zdejším úřadům ale napřed hrozili, že na moři utopí své děti, pokud jim bude s rezavějící lodí zamezen přístup do Evropy.

Šokující zážitek italské pobřežní hlídky. Neuvěříte, co se dělo na lodi s tisícovkou uprchlíků
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Anketa

Myslíte si, že teroristé úspěšně využíjí mistrovství Evropy ve fotbale k úderu?

hlasovalo: 2927 lidí

Italská pobřežní hlídka byla otřesena. V noci dorazila k lodi, na které se plavili převážně Kurdové, a nemohli věřit tomu, co vidí. Dospělí brali děti do náručí a drželi své ratolesti nad vodou. Hrozili, že je pustí a nechají je utopit, pokud je bude pobřežní stráž nutit k návratu mimo evropské vody.

Utopením vlastních dětí přestali hrozit až v okamžiku, kdy byly ujištěni, že se ocitnou na evropské půdě. „Loď byla odtažena do sicilského přístavu Catania, kde 400 mužů, 200 žen a 361 dětí našlo úkryt v přístřešcích Červeného kříže," píše server. Většina uprchlíků byla vyčerpaná a trpěla mořskou nemocí. Většina jich prý doufá, že se na náklaďácích dostane přes kanál La Mance do ostrovního království Velké Británie.

Sicilské úřady už byly centrální vládou v Římě ujištěny, že dostanou peníze na ubytování migrantů. Tito budou následně provedeni azylovým řízením. Posádka lodi, která uprchlíky vezla, byla naproti tomu zadržena policií.

Uprchlíky přišel pozdravit Luigi Bommarito, který apeloval na starousedlíky, aby uprchlíkům, kteří potřebují pomoc, otevřeli svá srdce. „Nesmíme zapomínat, že v minulém století opustilo Itálii mnoho obyvatel a také se z nich stali přistěhovalci," připomínal arcibiskup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …