Šokující zhoršení ve čtvrtek - co to znamená? Nové info o koronaviru

15.02.2020 20:48

V noci na čtvrtek byl celý svět šokován náhlým nárůstem počtu nakažených novým koronavirem SARS-CoV-2. Čínské úřady v provincii Chu-pej zveřejnily ve středu nárůst až o 14.840 nových případů nákazy. Zaznamenali též 242 nových úmrtí. Náhlý obří nárůst Čína vysvětlovala novým způsobem testování nemocných. Objevují se však i spekulace, zdali za tím spíše nestál tlak na tamní úřady, a to i od Světové zdravotnické organizace. Přípravy na možnou epidemii započaly i Spojené státy.

Šokující zhoršení ve čtvrtek - co to znamená? Nové info o koronaviru
Foto: Reprosnímek Twitter
Popisek: Některé čínské vesnice se opevňují proti koronaviru

V provincii bylo ve čtvrtek po změně metody testování lidí na výskyt SARS-CoV-2 náhle zvýšeno číslo nemocných na 48.206. Mrtvých údajně je v této provincii, kde nákaza ve městě Wu-chan vypukla, až 1310 lidí. Po takto masivním přírůstku potvrzených případů bylo náhle na světě evidováno téměř 60 tisíc případů výskytu nového typu koronaviru.

Média ještě před tímto nárůstem přitom informovala, že počet nakažených klesá. Náhle však provinční zdravotnická komise započala do statistik zahrnovat i případy, které byly diagnostikovány novými klinickými metodami. Počet nových případů tak stoupl desetkrát více v porovnání s předchozím dnem.

Klinicky testovaní pacienti mají být tací, kteří jsou zjevně dle příznaků koronavirem postiženi, ale nemohli být otestováni nebo před testem zemřeli.

Porovnání nárůstu počtu nakažených:

Ke zjišťování infekce také v provincii Chu-pej začali používat výpočetní tomografii (CT), namísto dosavadních testů nukleových kyselin. Ty se dle některých zdrojů a zdokumentovaných případů ukázaly často jako chybné a stávalo se, že falešně ukázaly neinfekčnost pacienta.

Podle dosavadního postupu by za středu počet nově nakažených činil 1508 případů, ke kterým komise připočítala dalších 13.332 případů klinicky diagnostikovaných pacientů. V Chu-peji bylo ve středu hospitalizováno přes 33 tisíc nakažených. 3441 lidí se z nemoci již uzdravilo.

Provincie Chu-pej byla nucena přistoupit ke změně klasifikace nakažených a metody testování – po četných stížnostech obyvatelstva, ale také především i kvůli požadavkům Světové zdravotnické organizace, jejíž poslední pokyny hovoří právě o nutnosti zahrnutí klinické diagnózy.

Ostatní čínské provincie se ovšem rozhodly držet starého způsobu testování a své statistiky ponechat. Možná i proto, že po zveřejnění nových výsledků čínská vláda odvolala dva hlavní komunistické činitele v Chu-peji. Tajemníka komunistické strany v Chu-peji Ťianga Čchao-lianga a hlavního pohlavára strany ve Wu-chanu Ma Kuo-čchianga.

Čína se rozhodla v Čchung-čchingu zavést „dezinfekční tunel“:


Vědec v oboru veřejného zdraví a epidemiolog Eric Feigl-Ding na svůj Twitter v souvislosti s ohromným navýšení čísel napsal, že si myslí, že Čína musela být při jejich zveřejnění pod tlakem, jelikož laboratoře v Chu-peji mají maximální kapacitu na testování šesti tisíc vzorků denně. „Je nová definice krok vpřed?“ tázal se.

Změny počtu nakažených můžou souviset i s tlakem Světové zdravotnické organizace. „Čína změnila definici případu a zahrnula klinicky potvrzené případy. Dalších 14.000 hlášených dnes v médiích je zpětné hlášení případů od 1. ledna do 9. února. WHO pořádá řadu schůzek s čínskými úředníky, aby situaci podrobně pochopila. Nevíme, zda toto dodatečné číslo opět zahrnuje mírné případy v důsledku změny definice případu, ale doufáme, že se situace vyjasní ještě dnes,“ uvedl pro LN zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) v České republice Srđan Matić.

„Věříme, že výsledek přispěje k lepšímu pochopení ohniska nákazy pokud jde o šíření viru, závažnost onemocnění a úmrtnost. V současné době je 99 % případů COVID-19 v Číně a pouze 1 % ve 24 dalších zemích, přičemž většina z nich přímo souvisí s cestováním Číňanů,“ doplnil.

Mezitím se provádějí přípravy na možnou epidemii i ve Spojených státech. Tamní armádní činitelé schválili vytvoření 11 karanténních táborů poblíž největších letišť ve státech. Léčit se v nich může až tisícovka lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…