Šokující zpráva: Mezi lidmi pobíhají stovky jedinců extrémně nebezpečných pro své okolí

27.05.2015 8:01

Někdejší ministr zdravotnictví Ivan David (ČSSD) v rozhovoru pro středeční MF Dnes řekl, že se v Čechách na Moravě a ve Slezsku pohybuje asi 800 velmi nebezpečných psychotiků. Jestliže vezmeme v potaz, že v Česku žije asi 80 tisíc lidí trpících psychózami, není ono jedno procento z nich nijak snadno odhalitelné. David ovšem vidí velké mezery i v legislativě. Díl viny leží prý i na ochráncích lidských práv.

Šokující zpráva: Mezi lidmi pobíhají stovky jedinců extrémně nebezpečných pro své okolí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivan David na Vratimovském semináři

„Musíte však vzít na vědomí, že psychotici vždycky byli a budou. Jen asi desetina z nich je nebezpečná a z tohoto počtu opět desetina velice nebezpečná. Jestliže tedy v Česku máme zhruba 80 tisíc lidí nemocných psychózami, vyskytuje se tu asi 800 velmi nebezpečných lidí. Přitom jen někteří z nich jsou včas identifikováni,“ varuje.

V poslední době Českem otřásly hned dva případy, kdy psychicky nemocný člověk usmrtil některého ze svých spoluobčanů, přičemž kritice za to čelila především zařízení, která pacienty pustila. Jenže podle Ivana Davida to udělat musela, pokud se jeho stav zlepšil. Takovýto člověk má pak být pod dohledem skrze ambulantní péči, a právě ta se v Česku rozpadla. Chybí kontrola, že nemocný člověk ambulantní léčbu skutečně podstupuje.

„Do hry navíc vstupují lidskoprávní organizace, které mají za to, že duševní poruchy jsou výmyslem lékařů, a pro pacienty chtějí vybojovat co nejvíce práv,“ tvrdí doktor. Chyb se podle jeho názoru dopouštějí i zákonodárci, kteří například přibližně před dvěma lety upravili legislativu tak, že je dnes možné umístit nebezpečného člověka do léčebny jen tehdy, když bezprostředně ohrožuje své okolí. V praxi se to projevuje tak, že někdo své okolí ohrožuje nožem, je přivolána policie, ale po příchodu policistů nemocný člověk nůž odloží. Policisté se tedy zase vzdálí, protože neexistuje bezprostřední nebezpečí. A dotyčný nemocný člověk může nůž popadnout znovu a zaútočit dřív, než se policisté vrátí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…