Solární elektrárna v Moldavě nebude zbourána. Stojí za ní exsenátor ODS

23.04.2012 13:50

Solární elektrárna v Moldavě na Teplicku, za kterou stojí bývalý senátor ODS a doposud vlivný zákulisní hráč Alexander Novák, nebude muset být zbourána. Nemá potřebné výjimky z ochrany životního prostředí, krajský úřad ale rozhodl, že už nejsou třeba. Píše o tom server iDnes.cz.

Solární elektrárna v Moldavě nebude zbourána. Stojí za ní exsenátor ODS
Foto: repro ČT
Popisek: Bývalý senátor ODS Alexandr Novák

Jako první v této kauze podle serveru zásadně chyboval magistrát v Teplicích. Ten společnost Talwin, která měla sluneční elektrárnu stavět, vůbec neinformoval o nutnosti získat výjimku z ochrany přírody. Firma tedy připravovala stavbu a v červenci 2010 začala na Moldavě stavět. Česká inspekce životního prostředí následně stavbu pro chybějící výjimky zakázala, ale Talwin stavěl dál. Dostal za to pokutu, ale elektrárnu dostavěl a v červnu jí 2011 stavební úřad zkolaudoval.

Následně si Talwin potřebné výjimky opatřil zpětně, ministerstvo životního prostředí je však pro formální pochybení zrušilo. Krajský úřad měl žádost o výjimku znovu projednat, překvapivě však řízení zastavil. Podle něj už získání výjimky není třeba, neboť elektrárna už je řádně zkolaudovaná. „Žádost o výjimku se tak stala zjevně bezpředmětnou,“ vysvětluje krajský úřad.

Právníci jsou však touto agumentací zděšeni. „Zmíněná výjimka je podle zákona podkladovým rozhodnutím k dalším povolením (včetně stavebního- pozn. red.), pokud chybí, jsou navazující rozhodnutí nezákonná,“rozčiluje se pro idnes.cz právník Luděk Šikola.

Nebyl to jediný problém při legalizaci stavby této solární elektrárny. Ta byla postavena na základě stavebního povolení, které v srpnu 2009 vydal stavební úřad v Duchcově. Nezákonně, neboť obec Moldava neměla (a doposud nemá) územní plán, který je pro vydání stavebního povolení nezbytnou podmínkou.

Krajský úřad, u něhož probíhalo odvolací řízení, výstavbu elektrárny nezastavil. Podle jeho rozhodnutí v předchozím řízení sice došlo k pochybením, ale zastavením řízení by prý společnosti vznikla újma „v nepoměru k újmě veřejného zájmu.“ Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která se kauzou zabývala, však namítá, že „není zřejmé, co úřad považoval za újmu firmě.“

Za společností Talwin stojí Alexander Novák, bývalý senátor ODS a dodnes její vlivný člen v ústeckém kraji. Novák byl rovněž odsouzen za přijetí 43milionového úplatku. Kromě měj měl být dle idnes.cz na problematické stavbě sluneční elektrárny zainteresován i starosta Moldavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…