Solární mafie v plné nahotě, bilionové tunely. Strážkyně cen elektřiny Vitásková sepsala opravdu drsné paměti

04.09.2016 18:28

EXKLUZIVNĚ Na prahu vězení. Oběť mafie. Nikdy nic nevzdá. Taková slova provází novou knihu předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové a kandidátky do Senátu za hnutí Úsvit – Národní koalice. Stručná kniha se jmenuje Na prahu vězení a Vitásková v ní popisuje mnohdy velmi ostrými výrazy mafiánské praktiky, s nimiž se v politice a státní správě setkala. ParlamentníListy.cz mají knihu k dispozici.

Solární mafie v plné nahotě, bilionové tunely. Strážkyně cen elektřiny Vitásková sepsala opravdu drsné paměti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Koncem února letošního roku přišel v životě vysoké státní úřednice Aleny Vitáskové zlom. Hodně nepříjemný zlom. Soud nepravomocně poslal šéfku ERÚ na osm a půl roku do vězení. Šlo o známou kauzu přemrštěně dotovaných solárních elektráren. Vitásková prý zneužila svého postavení a dopomohla někomu jinému k obohacení. Škoda prý mohla být až dvě miliardy korun.

Jenže. Jak sama Alena Vitásková, ale zdaleka nejen ona od počátku říká, jde o politický proces na objednávku. O pomstu za to, že se snaží zlikvidovat nemorální byznys tzv. solárních baronů. A to státní zástupce dokonce požadoval trest vězení na devět let a peněžitý trest 10 milionů korun.

Ve své pozici předsedkyně ERÚ přitom jako první začala ve velké míře zpochybňovat stovky solárních investic, úřad pod jejím vedením začal zadávat audity a snažil se přemrštěně štědré dotace na fotovoltaické elektrárny omezit. Bývalé vedení ERÚ, za jehož působení k boomu těchto elektráren došlo, soudnímu procesu nečelilo.

Nyní přichází Alena Vitásková se stručnou knihou, kde celou kauzu a stejně tak i deziluze z fungování politiky popisuje a komentuje. ParlamentníListy.cz jako první přináší ukázky z knihy.

„Před nástupem do služeb státu – v srpnu 2011 jsem žila v představě demokratického zřízení, pravdy a spravedlnosti, věřila jsem. Ve funkci předsedkyně ERÚ, jako vysoká státní úřednice, jsem nahlédla do politické kuchyně, zvedla poklop kotle, ve kterém se vaří politicko-lobistické sračky,“ konstatuje hned v úvodu knihy Vitásková.

Podle svých slov upozornila na bilionový tunel a požadovala nápravu a kvůli tomu se stala zcela nepohodlnou pro systém, který kašle na lidi a dostala se na práh vězení, přestože, jak sama opakuje, nic neprovedla.

Za solární tunel byla podle svých slov potrestána jen ona a řadoví spolupracovníci. „Ti, kteří jsou za to zodpovědní, sedí ve vládě, v parlamentu. Tady vás zavřou na objednávku. Vykonstruovat zločin a zbavit se nepohodlných lidí jsou praktiky 50. let, které se i nyní používají. Zjistila jsem, že zákony nemají sloužit k ochraně občanů, jak jsem si celý život myslela, ale naopak,“ tvrdí šéfka ERÚ a kandidátka do Senátu.

„Pustila jsem se do boje, boje s mafií, o které nemáte ponětí. Sama proti všem s podporou mlčící většiny? Miluji naši zemi, lidi v ní žijící, pole, lesy, prostě vše, co život dělá životem. Chci, aby se lidem u nás žilo lépe, chci, aby politici nebyli hajzli. Nikdo nemá právo ničit životy na objednávku, proto to nikdy nevzdám,“ píše v knize důrazně Alena Vitásková.

Ukázky pasáží z výbušné knihy Aleny Vitáskové:

Stejně jako podpora fotovoltaických elektráren pokřivila ceny energií, musela být pokřivena spravedlnost, aby se mě zbavili.

Budu bojovat do posledního dechu za zvrácení rozsudku soudu, plnícího možná nevědomě úlohu odstranit mě z cesty parazitům na penězovodech v energetice.

V probdělých nocích za posledních několik let, kdy se můj život začal proměňovat v peklo, jsem sama sebe nesčetněkrát ujišťovala, že mě přece nemohou zabít, nemohou mě zavřít, když jsem neudělala nic nezákonného. Padesátá léta minulého století jsou přece pryč, stejně jako komunistické manýry. Mohou mě v demokratické zemi na politickou objednávku poslat do vězení, stejně jako mě na politický příkaz nenechali studovat před čtyřiceti pěti lety?

Když jsem nastoupila do čela ERÚ, do služeb státu, nastal zvrat. V nové práci jsem se střetla s politicko-lobistickou mafií v její plné nahotě, nahlédla jsem pod pokličku sofistikované korupce. Poměry ve státě se mi začaly hnusit. Chce se mi dnes nad tím vším plakat jako tomu patnáctiletému děcku, které kdysi nepřijal i na školu. Jsem opět zhnusena systémem.

…Objevily se náznaky možných příprav fyzického napadení mé osoby. Donesla se mi informace, že skupina solárníků založila finanční fond na podporu akcí k mé likvidaci. Nakonec mi vláda na dobu jednoho roku v dobrém úmyslu znepříjemnila život přidělením ochranky.

V kritických chvílích se za mne vedle prezidenta republiky postavili jako jediní poslanci strany Úsvit – Národní koalice. Jako jediní měli trvalý zájem o energetickou legislativu a její dopad na konečného spotřebitele – občana.

Publikace Na prahu vězení, kterou nyní Alena Vitásková vydala, toho obsahuje ke kauze solárních baronů mnohem více. Píše také o konkrétních jménech, plánech solárníků na její likvidaci a zmiňuje i některé poslance, kteří jsou podle ní zřejmě s tímto byznysem provázaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…