Solární podvody pomohu rozkrýt snímky z vesmíru. Ty jsou ale drahé

14.12.2013 19:59

Kriminalisté prověřují možné podvody související se spuštěním řady fotovoltaických elektráren na konci roku 2010. V roce 2011 se totiž výrazně snížila státní finanční podpora pro tento typ energie. Aby policisté získali do ruky patřičné důkazy, obrátili se na americkou FBI a není vyloučena ani spolupráce se soukromými subjekty, které mají k dispozici cenné satelitní snímky. Informoval o tom deník Insider.

Solární podvody pomohu rozkrýt snímky z vesmíru. Ty jsou ale drahé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

"Policie v rámci prověřování podvodných jednání s fotovoltaickými elektrárnami usiluje o získání satelitních snímků prověřovaných elektráren," potvrdil deníku brněnský žalobce Radek Mezlík. Tyto snímky získají vyšetřovatelé pravděpodobně od soukromé společnosti, takže mohou přijít až na desítky tisíc korun. Původně přitom žádali o spolupráci FBI, ale k dohodě o spolupráci v této věci nedošlo.

Satelitní snímky z konce roku 2010, kdy byl uváděn v život největší počet solárních elektráren kvůli vyšším dotacím, mohou odkrýt opakovaně zmiňované podvody, při nichž měly být uznány za hotové i fotovotaické jednotky, které ve skutečnosti nebyly schopné dodávat energii. Policie už přitom několik klíčových snímků získala, informace k nim však pečlivě střeží.

Celá věc má ještě jeden háček. FBI má více možností než soukromé společnosti a vyšetřovatelé jsou tak v této věci omezeni. Zároveň však platí, že satelitní snímek ještě neznamená výhru kriminalistů. Na některých z nich se totiž mohou elektrárny jevit jako dokončené a přitom následná dokumentace může ukázat, že realita byla jiná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …