Solidní výsledek ČSSD ve volbách. Hašek by jí dal jedničku až dvojku

15.10.2012 19:26

Kdyby měl hejtman Jihomoravského kraje oznámkovat ČSSD v letošních volbách, dal by jí prý něco mezi jedničkou a dvojkou. Podle něj je zisk devíti krajů z 13 solidním výsledkem. Tam, kde ČSSD neuspěla, by to ale spíše nazval debaklem.

Solidní výsledek ČSSD ve volbách. Hašek by jí dal jedničku až dvojku
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

„Pokud bych použil školní známkování, je to něco mezi jedničkou a dvojkou,“ prohlásil o krajských volbách Michal Hašek. V Interview ČT24 ale připustil, že absolutním úspěchem by samozřejmě bylo to, kdyby ČSSD obhájila své pozice ve všech třinácti krajích.

Jak je možné, že si sociální demokraté oproti situaci před čtyřmi roky pohoršili? Jednoduše byla tehdy vyšší účast a nebyla zde různá nová uskupení, míní Hašek. „Do budoucna je to o debatě, jak sjednotit ten levicový prostor mimo KSČM,“ prohlásil.

„Pánové založili nějaké politické subjekty, měli nějaká očekávání, ale ta nebyla naplněna,“ uvedl na adresu Jiřího Paroubka a Miloše Zemana. Ti ve volbách příliš neuspěli, zato ale ČSSD „sebrali“ mnoho hlasů.

Výsledkem je pak to, že strana přišla například o Liberecký či Karlovarský kraj. „Je to prostě debakl a nemá smysl to nazývat jinými jmény,“ řekl Hašek na adresu těchto krajů. Ve svém, Jihomoravském vítězství zopakoval. Stal se druhým nejpopulárnějším politikem v republice, těsně před ním byl jen Stanislav Juránek, který zastupoval lidovce také na jižní Moravě. „Já jsem rád, že tady máme dva nejpopulárnější politiky,“ ohodnotil to diplomaticky Hašek.

Co se týče zastupitelstev v krajích, Hašek připustil, že sociální demokraté budou zřejmě spolupracovat na mnoha místech s komunisty. „Já nemám žádný problém s komunistickými koalicemi na úrovních regionů nebo v obcích a městech,“ uvedl. Na úrovni obcí s nimi prý spolupracují i v ODS nebo TOP 09.

„Co se týká celostátní úrovně, tam ČSSD čeká diskuze, jakým způsobem naplnit Bohumínská usnesení nebo je zrušit,“ dodal. Nálada ve společnosti se prý pohybuje doleva, a tak je potřeba lidem vyhovět. Kdybychom podle Haškových slov zakázali KSČM hned po sametové revoluci, tohle by se nemuselo řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…