Sommerová: Doufám, že Zeman nedokončí mandát. Volby jsou nebezpečné, volí nevzdělanci

19.03.2019 10:30

Dokumentaristka a režisérka Olga Sommerová se v Prostoru X pustila do dnešní politiky. A servítky si rozhodně nebrala. Babiš je podle ní zločinec, podvodník a lhář. A Zeman nemocný člověk, o kterém doufá, že nedoslouží své další 4 roky ve funkci. A o demokracii v Čechách řekla toto: „Ty volby jsou nebezpečný nástroj, protože volit může každý a volí i lidé, kteří nejsou vzdělaní, kteří se nezajímají o politiku, všechny ty souvislosti, ale skočí na ty populistické nabídky, a to je to nebezpečí teďka po celé Evropě i v Americe.“

Sommerová: Doufám, že Zeman nedokončí mandát. Volby jsou nebezpečné, volí nevzdělanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Sommerová

Hned na začátek dokumentaristka uvedla, že točí dokumenty o totalitě, především o komunismu, dokud jsou naživu pamětníci a aktéři událostí, protože mladá generace, pokud se o toto období nezajímá, tak ví velmi málo. „Jestliže člověk nezná svoji historii, tak na to může doplatit v budoucnosti, že se dějí věci, kterým se nepostaví, nebo je nerozklíčuje, neposoudí je, takže pro mě je důležité předávat ty zprávy dál,“ říká Sommerová.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

Strakatý na to navázal otázkou, zda se něco takového děje, a připomenul 2 roky staré varování Olgy Sommerové, že by se totalita mohla opakovat. „Ale to už víme víc než dva roky, to už je tak od roku 2013…“ nedořekla Sommerová větu, protože ji moderátor přerušil otázkou, zda se to za ty dva roky posunulo. „Posunulo se to k horšímu,“ měla jasno režisérka. Podle ní jsme příliš zvyklí na svobodu a demokracii, takže jsme ji neopečovávali. Prý je to podobná situace jako v jiných zemích, kde je také znát posun k populistickým vůdcům. „Ta demokracie chátrá a to je nebezpečná věc, pokud se tomu nezačne bránit, protože ty totalitní režimy… Komunismus u nás vznikl z demokracie, ze svobodných voleb,“ řekla režisérka Sommerová a dodala, že je ráda, že se zaktivizovala občanská společnost.

Má prý naději, že tento rok bude zlomový. „My jsme si příliš zvykli, že máme svobodu, a nechtěli bychom o ni přijít, a oni nás o ni chtějí připravit,“ varuje. Kdo jsou Oni? „To jsou ty vůdcovské typy, lidi s totalitárním… Například Andrej Babiš, ten je úplně první ze všech,“ reagovala Sommerová na Strakatého slova, když navrhl Zemana a Babiše. „Andrej Babiš vůbec nevnímá, co je to demokracie. Pojem demokracie je mu naprosto cizí. Těch jeho zlých činů už je tolik… Je to jeden z těch populistických vůdců, který chce demokratickou společnost proměnit v takový celek, ten lid, který bude sám řídit,“ prohlásila o Babišovi. „To prostě svobodomyslným lidem nejde pod nos, to se prostě nemůže a nesmí stát,“ varovala režisérka.

Moderátor se jí ptal, zda kvůli tomu, jaké točí dokumenty, není také na toto téma citlivější. Ale Sommerová odvětila, že je citlivější, protože prožila 40 let v totalitním režimu (je ročník 1949 – pozn.red.). „Ta normalizace, to bylo něco tak strašného, mám to vyloženě v kostech, jakmile se něco stane, co nesouvisí se svobodným rozhodováním, nebo s násilím, tak já okamžitě zbystřím smysly, a proto jsem také třeba dělala ty filmy,“ vysvětluje své dokumenty o Věře Čáslavské, Soně Červené a Martě Kubišové režisérka Sommerová. A rozmluvila se o Jiřím Suchém, o kterém dokončuje film.

Na to Strakatý navázal otázkou, zda filmařka vidí silné osobnosti i dnes. Prý ano, ale hrdinové podle ní krystalizují za útlaku. Prý už jistá verze útlaku začala v roce 2013, když se k moci dostali Andrej Babiš a Miloš Zeman. „Ale není to útlak, že by lidi zavírali do kriminálu, že by tady bylo StB, který by ty lidi mlátilo, vystěhovávalo do zahraničí, tak takový útlak tu není, ještě, a doufám, že nebude. Ale co my víme?“ uznala Sommerová s varováním. A pochválila například mladé lidi z facebookové skupiny „Milion chvilek pro demokracii“.

Česko by prý popsala jako zemi, kde lidé ztratili nutnost pravdy a demokracie, která tady byla již od roku 1918, a Čechy jako lidi, kteří preferují konzum a nevšímají si plíživého nebezpečí ztráty svobody. Strakatý pak připomenul rozhovor s Fero Feničem, který se podle svých slov spletl v Češích a prohlásil, že vzdělaný národ by si nezvolil Miloše Zemana. „Ty volby jsou nebezpečný nástroj, protože volit může každý a volí i lidé, kteří nejsou vzdělaní, kteří se nezajímají o politiku, všechny ty souvislosti, ale skočí na ty populistické nabídky, a to je to nebezpečí teďka po celé Evropě i v Americe,“ prohlásila k tomu Sommerová. A jako další problém vidí rozeštvanost společnosti. „Já si pamatuju, že ve vypjatých okamžicích země, jako byla ruská okupace 1968 nebo listopad 1989, ti lidé drželi při sobě, byli k sobě laskaví,“ dodávala režisérka.

Souhlasila se Strakatého tvrzením, že se máme až příliš dobře. „Ti lidé, kteří se nemají příliš dobře, ti chudí, ať už vlastní, nebo nevlastní vinou, tak skáčou na špek populistům, jako je Babiš, kteří slibujou, ale nikdy nic nesplní. Čím víc lidí přijde k volbám, tím je to horší. Ta většinová společnost skutečně není vzdělaná, nemá promyšlené ty společenské děje, jak to půjde dál a co se stane,“ pokračovala v kritice slabin demokracie Sommerová. Strakatý řekl, že z jejích slov cítí touhu omezit demokracii. „To bohužel nejde,“ dodala Sommerová se smíchem. „Jak říká Jiří Suchý v jednom představení: My máme pravdu, ale těch ostatních je víc. Demokracie v tomhletom smyslu je hrozný problém.“ Co s tím? „No nic, jen se za tu demokracii znova rvát a znova za ni bojovat a jakmile se vyskytne jen takový náznak činů toho Babiše a oligarchů…“ nedořekla opět Sommerová, protože ji Strakatý přerušil otázkou, zda Babiš spáchal nějaký zločin. Olga Sommerová si je jistá, že Babiš zločinec je a že spáchal podvody. A že nebyl odsouzen? „No tak ten soud bude, ne? Já doufám, já myslím, že bude. Mně strašně vadí lež – a pan Babiš lže v každém slově, které vysloví, i ve spojkách.“ Kdo lže, má být dle Sommerové potrestán. „Lže Zeman, lže Babiš, lže Okamura,“ nezůstávala dokumentaristka jen u premiéra. Co je strašné, je to, že takové jednání národ přijal jako normu.

Průzkumům, podle kterých je Babiš důvěryhodný, nevěří: „To je to, o čem jsme mluvili; lidé, kteří nepřemýšlejí, on jim Babiš slíbí, že bude líp, a ono není líp, ono bude hůř, že jo. Ale oni to ještě nevědí, a až to zjistí, tak pro ně přestane být důvěryhodný.“ Strakatý pak připomenul, že i ona kandidovala za stranu LES Martina Bursíka, načež režisérka odvětila, že chtěla pomoci TOP 09 se dostat do Sněmovny a myslí si, že opravdu pomohla. Volby dle jejího mínění také nejsou svobodné, když jeden z účastníků má tolik peněz, že ti ostatní pro něj nepředstavují konkurenci. „Těmi penězi můžete zaplatit kampaně, lživé kampaně, všechny možné nabídky tomu lidu, takže to pro mě nejsou svobodné volby,“ šila dále do Babiše.

Od Babiše přešli k prezidentu Zemanovi. Sommerová doufá, že Zeman neodslouží další 4 roky. „Tak je to nemocný muž, třeba už tu funkci nebude moct dlouho vykonávat,“ spekulovala s nadějí dokumentaristka. Když je člověk starý a nemocný, tak se zhoršují i jeho duševní možnosti a měl by jít do důchodu. Ujištění, že zdravotní stav Miloše Zemana je v pořádku, pokládá „samozřejmě“ za lež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…