Sonda do duše Zemanových odpůrců: Kdyby si na prezidenta teď neplivli, vnímali by to jako osobní selhání

19.10.2018 7:28

Sté výročí republiky se bude odehrávat v režii prezidenta Miloše Zemana. Toho nyní čeká doslova maraton oslav. Jeho nabitý program potrvá celé čtyři dny. A co s sebou kromě velkolepých oslav a vyznamenání lidí z nejširšího spektra oborů přinese? Zaručeně ostrou kritiku. To je podle dlouholetého komentátora Lidových novin Martina Zvěřiny nevyhnutelné. „O hádky nebude nouze, lidé využijí situace,“ říká.

Sonda do duše Zemanových odpůrců: Kdyby si na prezidenta teď neplivli, vnímali by to jako osobní selhání
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Na sté výročí vzniku Československa se prezident Zeman hodně těší, především proto, že si považuje, že je prezidentem země v jejím historickém okamžiku. Už v pátek 26. října večer přijme na Hradě francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Právě Francie stála u zrodu Československa,“ uvedl pro Lidové noviny jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

V sobotu se pak hlava státu zúčastní přísahy Hradní stráže, přijme diplomaty a rovnou se přesune na otevření rekonstruovaného Národního muzea. V neděli 28. října jmenuje nové generály a kromě toho se také zúčastní velkolepé vojenské přehlídky na Evropské třídě.

Předání státních vyznamenání pak přijde na řadu večer. A Hrad slibuje, že i slavnost ve Vladislavském sále bude výjimečná. „Mimo jiné se připravuje zvláštní květinová výzdoba v národních barvách,“ prozradil Ovčáček.

Tím však prezidentův sváteční program zdaleka neskončí. V rámci stého výročí vzniku samostatného Československa Zemana navštíví i jeho slovenský protějšek Andrej Kiska. Společně se zúčastní pietního aktu pod sochou Jana Žižky na vrchu Vítkově, pro vojsko ikonickém. Den po oslavě pak Zeman odletí na Slovensko, kde se v úterý zúčastní připomínky stého výročí Martinské deklarace, při které bude pochopitelně přítomen i Kiska.

V tyto dny si na Zemanovi pořádně smlsnou jeho odpůrci. Kritizován bude prezident bezesporu za to, komu se rozhodl udělit státní vyznámenání. Avizoval již, že medaili například předá popovému zpěvákovi Michalu Davidovi, slovenskému miliardáři Pavolu Krúpovi nebo někdejší šéfce Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové, což v posledních dnech spustilo smršť negativních reakcí.

„Je to očekávatelné a u jistých lidí téměř nevyhnutelné. Kritika patří k veřejnému životu a leckdo by pomyšlení, že prezidenta za oslavy nepoplive, považoval za osobní selhání,“ napsal Zvěřina s tím, že se máme na co těšit. „Diskuse o některých vyznamenaných již předem slibují, že o hádky nebude nouze,“ je si jistý komentátor.

Předem lze podle jeho slov také téměř s jistotou tvrdit, že naše hodnocení oslav sta let republiky bude ze všeho nejvíc připomínat známý obraz Josefa Lady Hospodská rvačka. To je prý v ostrém kontrastu s předůstojným preparátorsky oficiózním slavením, republika tedy ještě žije.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…