Sonda do myšlení Angely Merkelové. Erik Tabery z ní má radost

16.10.2016 19:42

O německé kancléřce Angele Merkelové se ve svém sloupku rozepsal šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Četl totiž rozhovor s ní v německém týdeníku Die Zeit, který podle něj nabízí ucelený vhled do toho, jak nejmocnější politička Evropy hodnotí dosavadní plány a naznačuje, čemu se chce v budoucnu věnovat.

Sonda do myšlení Angely Merkelové. Erik Tabery z ní má radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

V jedné odpovědi, jež Taberyho zaujala, Merkelová říká, že je přesvědčena o tom, že naše bezpečnost a náš mír a udržitelný rozvoj souvisejí se situací lidí, kteří bydlí daleko od nás. „Všichni to cítíme. Proto uzavíráme mezinárodní dohody o klimatu, proto existují celosvětové cíle udržitelného rozvoje jako Agenda 2030,“ všímá si Merkelových slov Tabery.

Jako příklad Merkelová uvedla problémy s vodou v oblasti Čadského jezera. „A také kvůli tomu tam vzniká politická nestabilita. To ale neznamená, že každý, kdo se tam ocitne v nouzi, ná přijít jako uprchlík do Evropy. Nás však musí zajímat, jestli má těch jedenáct milionů lidí zajištěné základní životní podmínky, nebo ne. Když bude Čadské jezero nadále vysychat, prospěje to nakonec jen Boko Haram či jiným teroristům v regionu. A tím se dostáváme zase k nám. Chci dělat politiku, která předvídá problémy a umí jim předcházet,“ řekla také Merkelová.

Původní text ZDE.

„Ne vždy se to německé kancléřce daří (řeší se to i v rozhovoru), každopádně představivost celého západního světa naprosto selhala na začátku syrské krize,“ tvrdí Tabery s tím, že boj o město Aleppo bude nepochybně jednou připomínán jako velké memento naší doby. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…