Soros opět tvrdě udeřil kvůli brexitu. Zamlčel však, co udělal před 25 lety

20.06.2017 7:17

Americký finančník maďarského původu George Soros ve svém včerejším textu opět ukazuje, proč je považován v mnoha ohledech za kontroverzní osobnost. Podivuje se nad rozhodnutím opustit Evropskou unii, přitom se o to před 25 lety sám zasadil.

Soros opět tvrdě udeřil kvůli brexitu. Zamlčel však, co udělal před 25 lety
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

V září 1992 spekulant Soros zaútočil na britskou libru, když se pustil do jejího masivního výprodeje. Reagoval tak mimo jiné na špatnou situaci na britském trhu a prohlášení guvernéra německé Bundesbank Helmuta Schlesingera, podle kterého nebude země schopna udržet libru na stávající úrovni. Velká Británie se potýkala s vysokou inflací i nezaměstnaností a všeobecně sílil tlak na oslabení měny.

Právě v této situaci se Soros rozhodl jednat. Ačkoli v tomto směru nebyl zdaleka jediný, byl to právě on, komu se později přičítala faktická kapitulace Bank of England. Vláda Johna Majora po poměrně krátké době kapitulovala a oznámila odchod Velké Británie z Evropského mechanismu směnných kurzů (ERM). Spekulant Soros tak během prvních několika týdnů vydělal na oslabení britské libry závratné dvě miliardy dolarů.

Došlo k pádu libry a v zemi posílila pozice euroskeptiků i jejich názor, že by si měla země zachovat svoji měnu. A byl to právě Soros, kdo na této skutečnosti má svůj lví podíl. Jeho aktivity ukázaly, že každá země s nezávislou měnou je na tom lépe. Přesto nyní opět Britům vyčítá jejich rozhodnutí z loňského referenda, kdy se rozhodli EU opustit. „Skutečností zůstává, že brexit představuje ztrátu pro Velkou Británii i Evropskou unii,“ napsal včera Soros.

Soros sice uznává, že britské referendum nemůže být anulováno, ale voliči svůj názor změnit mohou. „A vše nasvědčuje tomu, že se tak děje. Je to vidět na snaze premiérky Theresy Mayové, která se snažila posílit svoji vyjednávací pozici s EU vyhlášením nových voleb. Místo úspěchu ale přišlo zklamání a konzervativci ztratili parlamentní většinu. Primárním důvodem byly plány na zavedení tzv. daně z demence, podle které by měli penzisté více přispívat na dlouhodobou zdravotní péči.“

„Pokud chce Mayová zůstat u moci, musí změnit svůj přístup k vyjednávání o brexitu. Existují určité náznaky, že tak hodlá učinit. Mohlo by být dosaženo měkčího brexitu a Velká Británie by tak zůstala součástí jednotného trhu na dostatečně dlouhou dobu, aby mohly být splněny všechny potřebné kroky. Ulevilo by se i samotné EU a jejímu rozpočtu. Dokončení brexitu by mohlo trvat až pět let. Během té doby se budou konat další volby a když vše půjde dobře, obě strany by mohly uvažovat o svém sblížení ještě před samotným rozvodem,“ doufá Soros.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…