Sorosova univerzita: My chceme zůstat v Budapešti, stěhovat se nechceme

06.04.2017 13:35

Doufáme, že ústavní soud nový školský zákon, který je diskriminační, zruší, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Liviu Matei, prorektor Středoevropské univerzity (CEU), která sídlí v Maďarsku.

Sorosova univerzita: My chceme zůstat v Budapešti, stěhovat se nechceme
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Jak totiž server připomněl, maďarský parlament v úterý přijal zákon, jehož nové podmínky znemožňují CEU v Maďarsku fungovat. Vláda Viktora Orbána tvrdí, že CEU musí splnit právní podmínky jako jakákoliv jiná univerzita. Úprava školského zákona ale cílí na instituci, kterou financuje americký miliardář maďarského původu George Soros, jehož Orbánova vláda považuje za jednoho ze svých nepřátel kvůli podpoře liberální a demokratické společnosti. Podle Mateie univerzita dostala nabídky z mnoha míst na přestěhování.

Matei serveru také řekl, že školský zákon míří k podpisu k maďarskému prezidentovi. „Tomu jsme poslali analýzu, proč je zákon neústavní a diskriminační. Prezident má pět dní na to, aby rozhodl. Když podepíše, začne zákon platit. Může ho ale také poslat zpět parlamentu nebo zaslat ústavnímu soudu.

Celý text je ZDE

„Když by zákon šel do parlamentu, může být znovu přijat beze změn. Nebo parlament může změny udělat. Prezident už v tom nemá další slovo. Prezident ho ale namísto parlamentu může poslat ústavnímu soudu. Pokud by soud řekl, že je neústavní, zákon je neplatný,“ vysvětlil Matei.

Univerzita zákon napadla a své vyjádření poslala prezidentovi. „Když zákon nepošle ústavnímu soudu, uděláme to sami. Využijeme i další právní možnosti,“ prohlásil Matei.

Svěřil se s tím, že dostali řadu nabídek na přestěhování univerzity. Do Vídně, do litevského Vilniusu, do Polska, na dvě místa do Kanady, do několika amerických měst. „Nabídek máme dost, ale opravdu chceme zůstat tady,“ podotkl.

Opřít se prý mohou o podporu od současné americké vlády. „Podpora, ačkoliv ještě není vidět, je ohromná. Brzy se stane veřejně známou a je to mnohem víc, než by kdo čekal. Vysvětlení je jednoduché: Středoevropská univerzita je americkou univerzitou. Pro vládu a pro Kongres, pro obě strany, republikány i demokraty, je nepřijatelné, že vláda jiného státu útočí na americkou instituci,“ uvedl Matei.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…