Sorosova univerzita už tu byla. A co tu prováděla, to opravdu nebylo pěkné. Vzpomíná Václav Klaus

07.04.2017 8:51

Václav Klaus v dnešních Lidových novinách vysvětluje, proč se jeho vláda v 90. letech postavila proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil miliardář George Soros.

Sorosova univerzita už tu byla. A co tu prováděla, to opravdu nebylo pěkné. Vzpomíná Václav Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

List připomíná, že CEU působila i v Praze, ale kvůli postoji Klausovy vlády roku 1996 odešla.

„Už je to dávno, na detaily si nevzpomínám. Základní dojem je však ten, že jsem pana Sorose již tehdy považoval za velké nebezpečí budování demokracie u nás. Nenamítal jsem nic proti jeho nadaci v Praze, ale jeho univerzitu jsem považoval za velký problém,“ sdělil LN exprezident Václav Klaus, jenž byl tehdy premiérem.

CEU si podle něj nárokovala mnoho úlev, výhod. A to česká vláda odmítla – Klaus tvrdí, že se před 21 lety rozhodla správně.

Maďarský premiér Viktor Orbán obviňuje Sorose ze skrytého vlivu na politiku v zemi. Obával se tehdejší předseda vlády téhož v České republice?

„Ano, obával a obávám se toho dodnes. Sorosovo jméno je pro mne symbolem totální dezinterpretace slova ‚občanská společnost‘; já jsem vždy chtěl ‚společnost občanů‘ s dovětkem ‚společnost svobodných občanů‘. To nechtěl a nechce pan Soros. Ten chce společnost vyvolených a navíc bohatých,“ říká Klaus.

„Česká vláda, jejímž jsem byl předsedou, tehdy ‚pouze‘ většinově odmítla této instituci poskytnout dalekosáhlá privilegia a úlevy, které si nárokovala a jimiž podmiňovala své fungování v Praze... Pozdější politické aktivity George Sorose a jím financovaných institucí v řadě zemí světa potvrdily, že toto rozhodnutí bylo správné,“ tvrdí Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…