Sorosovci a ambasáda USA rozdali ceny českým novinářům: Veselovský za tlak na Ovčáčka, Moláček a jiní. Zdůvodnění stojí za to

04.05.2017 12:29

Ve středu večer byly předávány Novinářské ceny za rok 2016. Soutěž má každoročně oceňovat „Kvalitní žurnalistické práce“. Čeští žurnalisté si chodili pro ocenění od nadace Open Society Fund George Sorose a dočkal se například redaktor ČT Daniel Stach, Jan Moláček z Aktuálně.cz, nebo Martin Veselovský. Ten získal kromě divácké ceny nominaci i za nejlepší rozhovor, kdy prý dokázal statečně čelit „manipulaci a tlaku“ prezidentského mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Sorosovci a ambasáda USA rozdali ceny českým novinářům: Veselovský za tlak na Ovčáčka, Moláček a jiní. Zdůvodnění stojí za to
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Soutěž o Novinářskou cenu organizuje již od roku 2010 Open Society Fund George Sorose, letos ve spolupráci se Syndikátem novinářů, Nadací Konráda Adenauera a rovněž Velvyslanectvím Spojených států amerických. Předány byly ve středu večer, při příležitosti Mezinárodního dne svobody tisku.

V „audiovizuální sekci“ dostal novinářskou cenu za nejlepší televizní, rozhlasový či webový rozhovor redaktor ČT Daniel Stach za rozhovor v rámci pořadu Hyde Park Civilizace o Rwandské genocidě. Porota ocenila jeho připravenost a komplexní přístup“, kterým dokázal divákovi novým způsobem uvést téma, které může být mimo jeho horizont.

NA VÍTĚZNÝ POŘAD SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE.

Konkurencí Stachovi byl Martin Veselovský za rozhovor pro DVTV s Jiřím Ovčáčkem. V jeho případě se porota zaskvěla zdůvodněním nominace: „Porota oceňuje profesionální přístup novináře, který obstál ve zjevně nepříjemné konfliktní situaci. Nepodlehl manipulaci a tlaku, který na něj Jiří Ovčáček vyvíjel, nenechal se vyvést z míry, profesionálním způsobem kladl otázky se zásadním společenským dopadem na společnost, která je tímto člověkem, nesoucím obrovskou zodpovědnost za pokřivení pravd, rozdělována.“

Martin Veselovský vs. Jiří Ovčáček

Martin Veselovský ovšem neúspěchu nemusí litovat, odnesl si totiž Česko-slovenskou cenu veřejnosti.

Třetí nominovanou pak byla Lenka Svobodová z Českého rozhlasu za reportáž o romském policistovi českého původu ve Velké Británii nazvanou: Dobrá vůle: o medaili od královny, životě v Anglii a českém rasismu. Porota ocenila otevřený přístup a to, že se autorka nebála konfrontovat posluchače s českým rasismem.

Další kategorií byly audiovizuální reportáže, kde byla nominována redaktorka ČT Jana Neumannová za reportáž Divadlo Mariana Kotleby, která prý srozumitelně ukázala nebezpečí extremistické ideologie.

Dále reportáž dvou redaktorek Českého rozhlasu Yusra plave o život o životě uprchlíků. „Porota oceňuje přístup autorek, které uprchlíky nebraly jako anonymizovanou masu, ale daly jim konkrétní jména a ukázaly jejich příběh,“ stojí ve zdůvodnění.

YUSRA PLAVE O ŽIVOT K POSLECHU ZDE

Třetím nominovaným byl tým redaktorů pořadu 168 hodin v České televizi za reportáž Déja vu s Pandou, líčící v tradičním duchu pořadu Nory Fridrichové návštěvu čínského prezidenta. Týmu pořadu se prý podařilo předvést různé přístupy ke svobodě slova.

REPORTÁŽ NAJDETE V POŘADU NORY FRIDRICHOVÉ ZDE

Vítězství v této kategorii získaly redaktorky Českého rozhlasu Brit Jensen a Magdalena Sodomková za reportáž o cestě dvou uprchlic na olympijské hry. „Tato práce je skvělým příkladem toho, kdy česká novinářka přináší příběh, který se stane celosvětově známým,“ zdůraznila porota.

V audiovizuální sekci se oceňuje i „nejlepší analyticko-investigativní příspěvek“. Nominován byl Lukáš Landa z České televize za reportáž Miliardový zářez o peripetiích budování dálnice D8, Marie Bastlová z Českého rozhlasu za reportáž Sponzoři v dluzích o financování politických stran a Dalibor Bártek z ČT za reportáž Kunovické turbulence pro pořad Reportéři ČT, pojednávající o letecké továrně řízené bohatým ruským oligarchou. Vyhrál Landa a potěšil tak svého šéfa.

Sekce online žurnalistiky byla obsazena kolektivem televize DVTV vedeným Filipem Horkým za prezentaci Vítání dalajlámy v Praze. Ve zdůvodnění byla nepřímo zkritizována velká média, která prý téma ignorovala, takže museli čest české žurnalistiky zachraňovat weboví redaktoři s minimálními technickými prostředky.

Dále byl nominován Vojtěch Berger z Českého rozhlasu za reportáž Cíl Německo, mapující osudy pěti syrských migrantů, putujících Evropou. „Příspěvek není prvoplánovým útokem na emoce čtenáře. Je to vyvážený emotivní a racionální pohled na věc a poskytuje prostor pro imaginaci a zapojení čtenáře,“ vysvětlila porota.

PODÍVEJTE SE ZDE

Nominován byl i kolektiv redaktorů webu Lidovky.cz za dílo Češi v zajetí sociálních bublin. Porotě se v textu popisujícím rozdělení společnosti a systémové a antisystémové skupiny líbilo interaktivní zpracování a také to, že čtenář od redaktorů dostal ta správná „zdrojová data“. Právě tento kolektiv nakonec Novinářskou cenu dostal.

Z Respektu: Kdybyste nebyli v Schengenu, skončíte jako Severní Korea

V sekci psaných novinářských výtvorů se opakují kategorie rozhovor a reportáž, přibyl nejlepší komentář a nejlepší „analyticko-investigativní příspěvek“.

V kategorii rozhovorů byl nominován Tomáš Poláček z časopisu Reportér za rozhovor s hudebním skladatelem Miroslavem Srnkou „Skládám. A mozek je větší než lebka“, jehož název tvůrci soutěže zkomolili na „Skládám. A mozek je větší než hlava“.

Ten čelil konkurenci magazínu Respekt a jeho redaktorky Kateřiny Šafaříkové, která vedla rozhovor s Lucemburčanem, který tvrdí,  že před třiceti lety vymyslel schengenský systém. Rázný zastánce evropské integrace Čechy varoval, že kdyby nebyli v EU a v Schengenu, skončili by jak Severní Korea.

A také redaktorům studentského časopisu The Student Times Kirillovi Šceblykinovi a Filipu Zajíčkovi, kteří pořídili rozhovor s Andrejem Babišem „Koupím si, co budu chtít. To není váš problém“. „Silný rozhovor s mocným mužem, který evidentně podcenil protihráče. Novináři v rozhovoru ukázali bystrost v reakci na dotazovaného a nechali ho projevit se se vším všudy. Odhalili tak aroganci mocného politika, který se sám v rozhovoru diskreditoval,“ ocenila porota. Nikdo prý nepořídil za loňský rok rozhovor, ve kterém by fenomén české politiky Andrej Babiš takovým způsobem předvedl, co je zač. Právě proto byli nakonec redaktoři studentského časopisu vyhlášeni za vítěze rozhovorové kategorie.

PODLE POROTY NEJLEPŠÍ ROZHOVOR S ANDREJEM BABIŠEM ZDE

V kategorii psané reportáže byl již podruhé nominován Tomáš Poláček z magazínu Reportér. Tentokrát za reportáž Osoblaha (ne)buduje, (ne)tančí a (ne)zpívá, popisující zapomenutý region Osoblažsko u polských hranic.

Konkurenci mu tvořila reportáž jeho kolegy z Reportéru Tomáše Nídra Česká stopa ve zjizvené Amazonii, u které se porotě líbil zejména globální rozměr, a text Martiny Riebauerové a Terezy Veisové, do třetice z Reportéru, k tématu úmrtí nenarozených dětí.

Komentáře: Moláček porazil Mitrofanova. Ukazuje prý, že elity nejsou odtržené

Kategorii komentářů proti favorizovanému Alexandru Mitrofanovovi z Novinek nakonec ovládl Jan Moláček z Aktuálně.cz, který podle poroty svými srozumitelnými komentáři vyvrací pomluvy o odtrženosti liberální elity od většiny občanů. „Přehlednost, logičnost a jasná formulace názoru ukazují řemeslnou zručnost Jana Moláčka,“ oceňuje porota.

JAN MOLÁČEK: MÍŘÍME NA DIVOKÝ VÝCHOD

Alexander Mitrofanov podle poroty vyčnívá svým osobitým stylem a fejetonistickým přístupem. Jeho pozice je sice zřejmá a jasná, ale vždy se ji prý snaží zdůvodnit.

TAKTO ALEXANDER MITROFANOV ZDŮVODNIL, ŽE RUŠTÍ HACKEŘI JSOU SKUTEČNĚ NEBEZPEČNÍ

Trojlístek nominantů uzavřel David Klimeš z Hospodářských novin, který prý vyniká širokým záběrem témat a jeho texty mají „silnou analytickou stránku“.

TAKTO AKTUÁLNĚ RADÍ KLIMEŠ BOHUSLAVU SOBOTKOVI, JAK NA BABIŠE

Seriál o Číňanech

Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek prý stvořila redakce serveru HlidaciPes.org. Vlastně se jedná o celou sérii příspěvků, popisujících podnikání čínské společnosti CEFC v Česku. „Série článků systematicky zpochybňuje tvrzení o pozitivním vlivu čínských investic v České republice i kredibilitě aktivních čínských investorů,“ pochválili porotci.

VŠE, CO  HLÍDACÍ PES NAPSAL O CEFC, NAJDETE ZDE

Proto dostal Hlídací pes přednost před známým Jaroslavem Kmentou, který letos soutěžil s textem Za Babiše, za Agrofert, ve kterém prý komplikovaný příběh zbohatnutí ministra financí dokázal podat „srozumitelně a s řemeslnou kvalitou“.

A rovněž před Pavlou Holcovou, nováčkem z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Ta se do nejlepší trojky dostala za text Blízkovýchodní bomba kšeft, rozkrývající zakázky českých a slovenských zbrojařů v Sýrii a Jemenu. Porota Holcovou, která na sebe poprvé upozornila články o Panama Papers, ocenila slovy „Kromě rybníku vidí i moře“.

Kategorie regionální žurnalistika je pořádána v součinnosti s Nadací Konráda Adenauera. Nominován byl redaktor webu Občasník.eu Miroslav Mareš za článek odhalující minulost náměstka hejtmana v Lidových milicích.

Dále redaktorka MF DNES Jana Ustohalová za text „Číslo jedna z Kaunicových kolejí“, prezentující zrůdnost chování Čechů a sovětských vojáků k Němcům v Brně v roce 1945.

I třetí nominovaný pocházel z brněnské redakce MF DNES, jmenuje se Lukáš Valášek a zaujal textem nazvaným „Hašek má tři neexistující mluvčí“. Pochvalu od poroty dostal novinář zejména za to, že politika dlouhodobě a systematicky konfrontoval. A líbilo se jí to tak moc, že Valášek nakonec celou regionální kategorii vyhrál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…